Huggormssanering Thomas Thunmarks ormsanering, Ledande i ormsanering/ ormsanerare sedan 1998

Du kan skriva din fråga här,din e post blir ej synlig

Vill rekomendera dig som har frågor om Svenka ormar att besöka Facebook-gruppen med samma namn.

 

 

Huggorm

En del frågor faller bort pga av att tel nr medföljer frågan och för din skull publiceras den inte.   

Antal inlägg: 147

Ditt namn:

Din e-postadress:

Din hemsida:

Ditt meddelande:

2023-12-20 14:47:54 - Peter, E-postadressen är dold

Hej
Jag skulle behöva ett råd om detta , Vi kommer till landet och skall hömta ner julpynt från vinden och upptäcker ormar i som vi tror är i isoleringen ? Antal var flertal , vet inte antal men uppskattar kanske 10 ? Vet inte heller viken art , vi stängde igen luckan direkt utan att göra något mer. Frågan är hur kommer dom in i vinden och hur går man vidare nu i detta? Vad göra ? Törs man vara här , ge mig råd ! Tack på förhand.

Svar: Hej Detta är troligen snok men kan vara blandat! Det vanligaste är snok . När det gäller ormar i isoleringar så bör man vara försiktig med vad man gör ,isoleringar kan innehålla hälsovådliga ämnen så beroende på när huset är byggt så tycker jag att du ska låta det vara så länge, det händer att när folk kommer ut till sina stugor så börjas det elda i öppna spisar etc och då kan det bli fart på dom och dom kan börja följa ljuset och på så sett vandra lite . Mvh Thomas Thunmark.

2023-08-17 12:57:06 - Peder Hansson, E-postadressen är dold

Hej jag har en vedhög som jag sett huggorm vid
Misstänker att det är bo med ungar i högen. Vill köra in ved men vill inte störa dom. Hur länge är ungarna i boet?

2023-08-03 01:55:26 - Hans , E-postadressen är dold

Hej,,Läste nästan allt nu på sidan som jag tycker är både intressant och lärorik. Vad jag undrar och inte förstår hur det är,vad gör man på videomöte? Hälsningar Hans.

Svar: Hej. Tack för responsen på sidan.Videomöte är ett sätt att kunna hjälpatill med diverse frågor utan att behöva vara på plats.Man använder mobilkameran och diskuterar medan ser hur det ser ut på platsen.Det lämpar sig inte alltid men det kan ge mycket information om hur man ska gå vidare och om man ska gå vidare eller avvakta. Det get mig värdefull information helt enkelt sedan tar tas beslut eller råd ges.Jag vill gärna se det jag ska ge råd om och detta är ett utmärkt hjälpmedel. Mvh Thomas Thunmark.

2023-07-31 20:28:48 - Peter Johannesson, E-postadressen är dold

Hej,
Jag har under flera år en mängd kopparödlor och vanlig snok i ett förråd på tomten. De ligger i en hög under cirkulationspumpen till poolen, gott och varmt kan jag tänka mig.
I år har jag sett många döda kopparödlor (det har varit hål på kroppen, som att någon tagit munsbitar) och idag en halvdöd snok. Mitt på snoken hade något djur ätit en del (magen kanske?) samt en del av skinnet högre upp på kroppen.
Vad kan ligga bakom dessa attacker?
Det var många år sedan jag såg en igelkott på tomten och vår katt kan inte komma in i förrådet.

Hälsningar
Peter

Svar: Hej Igelkott är inte en predator , det är en skröna. Första tankarna går till katt men det verkar inte så i detta fall. Alltså möss eller råtta skulle inte förvåna mig ett dugg, Dom klarar lätt att åstadkomma skador på båda arterna i trånga utrymmen . Mvh Thomas Thunmark

2023-07-30 08:05:15 - Anders Lind , E-postadressen är dold

Hej
Vi har fått huggorm utanför entré dörren mellan grunden och Sten avsatsen utanför dörren.
Långebro ligger mellan Horn och Kisa i Östergötland.
Kan vi få hjälp med att flytta ormen/ormarna
Osäker om det är flera.
Mvh
Anders

Svar: Hej, Ni är välkomna att ringa för att avtala en tid . Mvh Thomas Thunmark

2023-07-27 22:46:19 - Rimona , E-postadressen är dold

Hej!

Mannen såg idag en orm i gräset på vår tomt. Oklart vad för typ av orm det rör sig om. Vi har bott här i 7 månader och det är första gången vi stöter på en orm. Grannarna har inte heller nämnt något tidigare. Vi har klippt gräset kort, men bor precis intill skogen. Jag är väldigt ormrädd och har svårt att slappna av och komma till ro, och vi har två småbarn. Kan du lugna mig på något sätt? Går det att få några råd kring hur vi ska tänka/agera kring ormen?

Svar: Hej, Ska försöka , Det är ett fåtal tomter som är bra för ormar man kan säga att en tomt är en förvandlad biotop till det sämre för ormar , jag har sett ett fåtal "bra" tomter som verkligen är lämpade för stationära ormar däremot så kan dom passera eller uppehålla sig på en tomt under en period , det kan vara så att dom tex förföljer ett byte eller om det är nära tät barrskog så blir det för mörkt och ett mått på det är uv-index-och dom söker lite mer uv-strålar och listan kan göras lång. Men detta rör sig troligen om en passerare. Ormar kan även uppehålla sig tex på eller under altaner och lite beroende på så brukar jag ibland via video-telefon.möte ge en första konsultation och ge råd , ibland via direkt möte. Tycker du kan hålla lite ökad självkontroll och fortsätter det så kan vi i första hand ha ett video-möte, Ge det en vecka tio dagar med ökad uppsikt så tror jag det löst sig. Mvh Thomas Thunmark

2023-07-23 16:31:23 - Nicklas, E-postadressen är dold

Hej,,jag har flyttat bort ca 20st huggormar från ett nerlagt stall då det är mkt folk och barn som vandrar genom området, jag såg idag en riktigt tjock huggorm,då den va mörk grå med svart teckning tog jag för givet att det va en hane,men jag har aldrig sett en hane som ser väldigt gravid ut,svansen är kort,ormen va ca 50-55cm lång,jag höll upp ormen så den hade magen rak och visade antingen flertalet mål mat eller något annat eller så är det en gravid hona mörkgrå med svart teckning,såg 9 lumpar i magen,hoppas det är ungar och inte parasiter!jag lät denna orm vara på den plats jag hittade den då jag inte vill störa utifall den är en gravid hona!!
Kan det handla om en gravid hona eller en väldigt välfödd hane?

Svar: Hej , För mig är svanslängden mer avgörande än färger , skulle möjligen kunna vara en som har rensat ett sorkhål på ungar men parasiter tror jag man kan glömma ! det lutar alltså starkt åt gravid huggormshona tack vare svansen. Mvh Thomas Thunmark

2023-07-20 20:50:26 - Paula, E-postadressen är dold

Vi har plötsligt ett flertal huggormar utanför och innanför vår tomt som är inhägnad och där vi har lösspringande hundar. En hund blev biten och det krävdes intensivvård med antiserum för att rädda hunden.
Lever huggormar i grupp/flock eller är det ett tillfälle?
Kan det vara en tidigt födande hona?

Svar: Hej Huggormar är solitära det finns några perioder då man kan säga att dom samsas i lite större mängder.Tror mer detta är en tillfällighet men kan finnas faktorer som jag inte kan se här som möjligen skulle kunna påverka antalet. Lite tidigt ännu för födslar, i aug-okt brukar vara mer normalt.Mvh Thomas Thunmark

2023-07-16 17:16:31 - susanne.kinberg@gmail.com, E-postadressen är dold

Hej Thomas,

Har foto på en orm tagen i Norrtälje/Rimbotrakten som jag inte känner igen. Behöver din hjälp.

Kan inte skicka bilden här.

Svar: Ok , Gör ett undantag då---Antingen SMS 0729355122-eller epost, Huggggormssanering@hotmail.com

2023-07-14 12:58:31 - Astrid, E-postadressen är dold

Har just sett en orm som åt en padda eller groda. Svårt att se om det var en huggorm eller snok. Gråbrun med vitt på undersidan, svårt se huvudform då gapet var extremt uppspärrat….

Svar: Hej , antar att du undrar vad jag tror det rör sig om för orm? Snok får bli mitt svar. Mvh Thomas Thunmark

2023-06-29 10:57:16 - KI Gabrielson, E-postadressen är dold, -

Tacksam för svar ang huggormars spillning - utseende/färg - gärna bild/foto?

Mvh KI G:son
Kalmartrakten

Svar: Hej, Googla på fågel-fekalie så är du nästan hemma. Mvh Thomas Thunmark

2023-05-26 07:26:13 - Anneli vinda, E-postadressen är dold

Hej..känner du till någon som hjälper till att få bort huggormar på min gård. Bor i Luleå. Bägge mina katter blev bitna för 1 vec. O nu vågar jag inte släppa ut dom. O dom är vana att snoka omkring på tomten. Tacksam för svar. Själv är jag också mörkrädd...så det är jobbigt för oss alla. Tacksam för svar. 0706220314....anneli vinsa..luleå..måttsund.

Svar: Hej , Google kan nog hjälpa dig bättre jag har inte någon större koll på vilka som gör vad och jag har mer eller mindre slutat med den typen av ormsaneringar och jobbar nu mest med skolor etc.

2023-05-06 21:18:23 - Anita, E-postadressen är dold

Hej--Undrar följande uttalande i Aftonbladet, Huggorm giftigast på våren! är sant? Eller är det en skröna?
Anita

Svar: Hej, Det finns inget som styrker detta påstående. Mvh Thomas Thunmark

2023-03-18 16:01:09 - Anneli Weman, E-postadressen är dold

Hej
Har två frågor jag gärna skulle vilja ha svar på :
1.Vi hittade en död huggorm med skadat huvud på tomten. Vad kan den ha råkat ut för? Ingen gräsklippare el dyl i närheten.
2.Och hur gör man för att skrämma bort ev orm ur vedhögen?
Mvh Anneli

2022-08-08 19:25:15 - Liam, E-postadressen är dold

Hur utbildar man sig till detta?

Svar: hej , Kan vara något rovdjur, tex tänker jag på katt eller skatfågel/kråka. Kan också nämna att många tror att igelkottar är en predator till huggorm , men så är det inte , ytterst om ens någonsin igelkotte tar huggorm. 2. Ja , Om du har vedtrave och det finns huggor i den nu så ligger det en övervintrings-plats alldeles intill., Och det beror ju på hur stor etc den är--Så svårt att svara på . Jag är väll lite av den uppfattningen att bräd-rishögar kan vara bra att ha på tomten av den enkla anledningen att då kan det vara så att dom inte fladdrar runt o letar gömställen och man vet på ett ungefär var dom håller-tilloch det blir som en naturlig barriär, om du förstår mig rätt. Mvh Thomas Thunmark.

2022-07-05 20:35:05 - Monica Roman, E-postadressen är dold

Hej!
Kan en huggorm eller hasselsnok ”skaka/skallra” med svansen då den blir trängd?
Hälsar Monica Roman

Svar: Hej , Ja huggorm kan göra det lite grann , Hasselsnok har jag inte set göra det personligen.Mvh Thomas Thunmark

2022-06-28 13:09:18 - Mia, E-postadressen är dold

Hej! Jag hade en orm på besök på mitt jobb för ca två veckor sedan som låg under ett skåp. Jag märkte av den på grund av ett väsande ljud och trodde först det var en vattenläcka så försökte lokalisera vart det kunde blivit en läcka men märkte då att det väsande ljudet enbart uppstod när jag närmade mig skåpet och sprang därför långt ifrån så jag kunde se ifrån ett säkert avstånd om det var en orm. Och då såg jag en svart orm sakta ringla sig ut genom ytterdörren som stod öppen precis intill skåpet.

Igår när jag skulle stänga på jobbet och öppnade samma skåp för att stänga av ljudanläggning, belysning osv så attackerade en svart orm mig rakt mot ansiktet och jag hann som tur var få bort ansiktet och springa iväg så jag inte blev biten. Den ringlade sig sen in i ett hål i väggen där det går elkablar. Hur gör man för att få bort den, kan man locka fram den och är det troligtvis en snok eller en huggorm?

Svar: Hej , Jag behöver nog svara mer generellt på frågan 1.Dom vanligast ormarna inomhus är ju huggorm och vanlig snok även om hasselsnoken har blivit vanligare .Av dom 3 är det den vanliga snoken som oftast tar sig inomhus på andra plats huggorm.Alla 3 kan väsa och göra utfall , Skillnaden är att endast huggormen är giftig , Hassel snoken kan bitas medans den vanliga snoken mycket sällan bitts öht. Och det finns inget sätt egenteligen som kan locka fram dom påutan man måste "tvinga fram dom " med olika metoder och dom metoderna praktiserar inte en privatperson oftast. Anledningarna till att dom hamnar inomhus är också flera. I alla fallen så "går dom fel" och möter n säker död om dom inte lyckas komma ut. , Men jag vet ormar som varit inomhus och klarat sig över ett halvår så om ni fått ut den så är ju det klart det bästa för alla parter. Slutligen , eftersom dom kan uppträda så lika i vissa situationer så kan jag inte säga vilken art det rör sig om . Möjligen en gissning trots allt på snok ändå och en av anledningarna är nog att när den "försökte bita" så blev du inte biten ,en huggorm hade nog gjort det om du var inom räckhåll!? Lycka till . Mvh Thomas Thunmark

2022-06-05 12:50:52 - Ulrika Josefsson , E-postadressen är dold

Hej

Vi har en huggorm på tomten som bor i en stenmur. Vill ha bort den snarast och även veta om det bor fler i boet.
Åtar ni er sådana jobb? I Jönköping.
Eller kan du tipsa om någon här omkring?
Mvh
Ulrika

2022-06-04 14:03:04 - Emma Lindgren, E-postadressen är dold

Vi har sett 8 huggormar som bor vid ett bryggfäste på en badplats där barn vistas. Vi skulle gärna vilja få dem flyttade. Vem kontaktar vi då?

Svar: Från och med här har många svar fallit bort , Detta är felanmält!

2022-04-19 11:01:40 - Camilla Nilsson, E-postadressen är dold

Hej!
Förra året i mitten på juni såg vi att det låg minst 5 huggormar i brunn som var trasig vid en åkerkant på landet. På locket låg 3 st omslingrandes och i brunnen låg minst två till. Vi tänkte då att det berodde på att det var en hona som dragit till sig ett flertal hanar för parning. Men när jag sedan har läst på lite så är ju parningstiden mycket tidigare.
Varför tror du att de samlats på en plats? De var där i flera dagar tills de blev tillräckligt störda utav oss. Vi vill inte ha dem så nära in på oss då vi har hundar. I början återkom dem men efter 5-6 dagar försvann dem därifrån.

Kan de komma tillbaka till samma plats i år tro?

Svar: Hej , Det är ju som du säger i April början på Maj parningar sker hos Huggorm. Hos Snok är det inte helt ovanligt att honan bildar feromoner som drar till sig hanar mitt i säsongen oftast i början eller mitten på Juli och jag har sett samma fenomen hos Huggorm även om det inte sker i den omfattningen hos Huggorm som hos Snoka. Det kan även röra sig om att det finns bytesdjur då främst sork i närheten eller någon annan förklaring , Men det låter som den mest troliga förklaringen har med feromoner att göra trots allt. Mvh Thomas Thunmark

2021-07-05 14:17:30 - Larissa , E-postadressen är dold

Hej! Har en bild på en orm här som vi undrar är snok eller huggorm. De flesta vänner tror huggorm men jag är tveksam. Kanske kan du se som är expert? Men kan man bifoga bilder?
Hälsningar Larissa

Svar: Hej,Nej det går inte att bifoga bilder här.Mvh Thomas Thunmark

2021-06-26 12:12:10 - stefan, E-postadressen är dold

Hur gammal är en c:a 40 cm lång huggorm ?

Svar: Hej, Lite beroende på födotillgång men ca 2 år.mvh Thomas Thunmark

2021-05-17 17:04:17 - Roger, E-postadressen är dold

Hej det är ett stort problem för min syster som har fobi och vägrar att följa med oss till exempel till landet osv då hon inte klarar av att se orm på bilder och är mycket rädd. Hur blir hon av med fobin och hur ska vi hjälpa? Går det att göra något? Det här är mycket svårt för oss! Tack. Har du tips på hjälp så är vi tacksamma!

Svar: Hej ! svaret hade fallit bort så jag gör ett nytt försök. I hjärnan finns strukturer / som tex amygdala och hippocampus medmera som ingår i vårat försvars och alarmsystem vid fara.Jag brukar likna en specifik fobi som ormfobi är vid en app i datorn som inte stänger-ner som den ska utan är aktiv oavsett om den gör någon nytta eller ej.Vid tex ormfobi som räknas till dom specifika fobierna så är appen " amygdila " etc lite för överaktiva och larmar ständigt så fort något som påminner om en eventuell orm eller en situation som i sin tur är kopplat till minnet,min erfarenhet är att ormfobi brukar debutera vid tonåren och har en pik vid ca 30 - 40års åldern för att sedan lugna sig en aning !? Det här kan vara mycket starka känslor som liknar panikattacker och är handikappande. Vad man kan göra med framgång är att försöka få "apparna" lugna sig och agera mer rationellt ! Man ska inte förväxla detts medden sunda respekten vi har som skydd och skillnaden är att ormfobien skadar mer än gör nytta och jag har sett fall där absolut fobin har framkallat direkt farliga och felaktiga beslut.Tycker så här som råd. Klargör att du inte tänker" tjata" och att hjälp finns , Detta är mitt sammanfattande svar i ett komplicerat ämne. Mvh Thomas Thunmark

2021-05-15 11:35:06 - Solweig Slattegård, E-postadressen är dold

Hur vanlig är den ljusblå huggormen? Såg en igår och även förra året såg vi en i Mönsterås
Tacksam för svar
Solweig Slattegård
073-0758877

Svar: Hej,Jag personligen har endast sett 2-3 st . Dom håller inte den färgen hela livet och det är efter ömsning ,kolla på artportalen om du kan få mer info där. Mvh Thomas Thunmark

2021-05-04 06:55:36 - Elisabeth, E-postadressen är dold

Våran katt har dödat en ca 40cm huggorm i våran trädgård. Finns det risk för fler ormar? Och när ska man i så fall sanerar? han har kommit hem med en 15 cm tidigare men då trodde vi att han hittade den längre bort ej på vår tomt.

Svar: Hej Om det finns barn etc kan det vara av värde att någon kollar-av tomten. Mvh Thomas Thunmark

2020-08-15 13:16:08 - Bridell, E-postadressen är dold

Hej

Vi har haft en huggorm som hållit sig i ett förråd, eller i alla fall återkommit ett antal ggr.

Ormen gjorde även utfall varför en spade användes för skydd och med resultat att ormen höggs av på 1/3 del. Resterande del smet snabbt iväg.

Kan en orm överleva som 2/3 delar?

Känns väldigt otryggt då vi har småbarn som springer i närheten.

/Bridell

Svar: ---------------------------------------------------------------

2020-07-28 14:04:03 - Kristin Berg , E-postadressen är dold

Hej,

Jag har nyligen flyttat till ett hus och har upptäckt hål i marken som jag tror är ormhål. Trädgården har varit väldigt igenväxt och när jag klippte häcken upptäckte jag att det fanns en stor stenmur (alltså så igenväxt har det varit) När jag trimmat och klippt upptäckte jag hålen. Jag har en treårig dotter och hålen är två meter från ytterdörren och skulle därför vilja kolla upp om det är ormar här. Har inte sett någon orm men har bara bott här drygt en månad.

Första frågan är om ni åker till kunder i Norrtälje?
Hur mycket kostar en inspektion?
Mvh, Kristin

Svar: Hej, Ormar gräver ingå hål men iofs kan ju använda redan befintliga hålor, sedan beror det lite på hur djupa etc dom är och i det här fallet tror jag mer på eventuellt sork , om du ringer mig så kan jag titta på det! Mvh Thomas Thunmark

2020-07-23 14:13:36 - Barbro Klevby, E-postadressen är dold

Ormar under huset.
En framför ingången som blev trängd i en hörna innan den försvann in i väggen. Osäker på om snok eller hugg, paniken lika stor oavsett.
Den väste tydligt, är det då en huggorm? Inte hittat nåt om snokljud. Vet tecknen men gick alltför fort. Sen stack den upp huvet 2 ggr på altanen mellan vägg o golv trots att vi satt där o pratade högt. Döva eller blinda?

Svar: Döva.

2020-07-19 09:07:43 - Kristina Lindberg , E-postadressen är dold

Hej!
Vi har ett torp utanför Lysekil (ödslig naturtomt) Verkar ha fått en huggorm under altanen vid husgrunden. Jag har inte varit där själv men flera gäster har sett den. Ska enligt uppgift vara stor och välmående. Det vistas både små barn och hund i huset så läget känns ganska akut.
Gör ni jobb i Lysekil eller vet du någon som gör det?
Mvh
Kristina

Svar: Hej, Jo jag har jobbat många gånger i dom trakterna dock har det mest varit försäkrings-ärenden tex orm i väggar eller andra lite specifika problem. Någon så där på raken känner jag intetill i dina trakter , men jag tycker iofs att om det går att flytta den så är det en fördel , spec om den är åt det bruna hållet. Mvh Thomas Thunmark

2020-07-19 08:25:30 - Gunilla, E-postadressen är dold

Hej igen!
Vi har en stuga i Roslagen invid en insjö. Det är lite stenigt och gräs som klipps. Vår hund blev biten i underbenet och fick åka snabbt till sjukhus. Han är rätt dålig .Nu undrar jag om sk ormskrämmare verkligen kan hjälpa? Vi klipper gräset överallt där det går. Hunden måste få vara fri och inte kopplad. Har du något annat tips?
Tacksam för svar.
Gunilla

2020-07-09 11:26:41 - E-postadressen är dold

Hej! Finns det överhuvudtaget något sätt att bli av med huggorm på tomten förutom att rent fysiskt flytta dom? Sett reklam för diverse "ormskrämmare" på nätet men känner mig själv tveksam! Har du nån uppfattning i frågan? Mvh Evalotta

Svar: Hej, Att "ormsäkra" ett område tex tomt eller skola är iofs gjort några gånger men det krävs ganska mycket arbetet, Om det andra du frågar svarar jag nu en sista gång så får vi anse att jag svarat klart på just den frågan, Nej det fungerar inte mot orm! Mvh Thomas Thunmark

2020-06-27 20:59:30 - Marlene, E-postadressen är dold

Hej! Imorse träffade jag och mina två hundar på en huggorm när vi var inte och promenerade runt på Navåsen (ligger närheten av Björketorp i Marks kommun). Det var på en stig vi brukar springa på varje morgon. Imorse gick vi lite senare än vanligt och promenerade istället för att springa. Min fråga är ska vi undvika den här stigen nu när vi har träffat på en orm där? Finns det en tid huggormar brukar var ute? Vi brukar springa runt kl 0600, det här sked idag runt 930. Jag är lite orolig för mina två hundar.
Tack på förhand! Marlene

Svar: Hej-Tack för din fråga-Persnligen skulle jag bara vara observant , detta kan hända praktiskt taget oavsett stig ,så jag ser ingen anledning att byta promenadstråk,dom solar tidiga mornar tills dom fått upp en tillräcklig kroppsvärme på ca 18-28 grader så allt beror på molnighet etc, men under den här varma perioden som varit så ligger dom inte och solar öppet oftast mer än korta stunder dom klarar sig med den lufttemp som har varit- mvh Thomas Thunmark

2020-06-26 13:54:54 - Cecilia Ström , E-postadressen är dold

Hej,
Vi har sommsrbostad på Ornö i Sthlms skärgård.
Nu har vi sett huggorm ett antal ggr alldeles invid husknuten. Vi har små barnbarn 1 och 3 år och är undrande hur vi på bästa sätt ska få bort ormen.
Läst om ultraljudsstavar man kan placera i jorden. Kan de fungera?
Inte lätt få tag på ormen för att flytta den heller.
Tacksam för tips.
Vänliga hälsningar
Cecilia

Svar: Hej-Svaret hamnade lite fel men finns under nedanstående fråga , Mvh Thomas Thunmark

2020-06-17 08:54:21 - larik, E-postadressen är dold

Hej! Hittade idag en död och stel huggormsunge på min parkering. Den var ca 1,5 lång. Är inte det tidigt på året? Bor 2 mil utanför Uppsala.

Svar: Hej- Korta men ärliga svar 1. Du ska inte lita på olika stavar eller snurror en sekund, möjligen fungerar dom mot annat men orm nej ! 2. Det verkar som du förstått att den kombinationen huggorm och barn på 1 och 3år är en synnerligen olämpligt, skulle vilja påstå utan överdrift att det kan vara förenat med stora risker för barnen ! Tips ? Ja det skulle vara isf att ta hjälp om ni inte klara att få bukt med problemet själva snarast, jag personligen skulle aldrig chansa i detta läget att oht släppa ut barnen , nu har du fått svar och hoppas ni / du tar till dig svaren ! Edit om ormgifter går det även att söka eller möjligen ringa Giftinfo.se ( Giftinformationscentralen ) Mvh Thomas Thunmark

2020-06-04 11:26:44 - Roger, E-postadressen är dold

Hej,intressant med orm träningen, vill gärna gå med min nuvarande rjänstehund! (Labbe):!,skrev på fb men jag har inte sett något svar?hur går man tillväga för anmäla och kan du tänka dig att ta enskild så skulle det vara super då vi jobbar skift! Och bor ca 35 mil ifrånStockholm? :|tack för svar.

Svar: Hej; Om du ringer mig så absolut att jag inte svarat på Facebook om det är det du menar beror på att jag sällan är där,men välkommen att ringa mig så tar vi det därifrån! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2020-05-19 05:56:39 - susanne johansson, E-postadressen är dold

Hej!
En boende på samma gata (bor i Västervik) påstår att en ormsanerare från Kalmar var och tog bort en huggorm under hans altan ormen skulle dessutom ha lagt fyra ägg. Då denna personen ej alltid håller sej till sanningen så är vi några som undrar om detta kan vara sant. När vi frågade vad saneraren heter kom han ej ihåg.
Mvh
Susanne

Svar: Hej. Om denna person har tagit bort någon huggorm är ju svårt för mig att avgöra, vad jag däremot kan säga är att några ägg av huggorm ( om det är det som menas ? ) så är svaret nej! Sen är det så här att ormsanerare är ingen skyddad titel och börjar "poppa upp lite varstans", vem det här specifikt skulle röra sig om vet jag faktisk inte. Hoppas du fick svar . Mvh Thomas Thunmark

2020-05-08 07:06:03 - Mina , E-postadressen är dold

Hejsan. Igår släpade katten in en större orm. Min dotter trodde den va död men va för rädd för att ta ut den. Jag sa åt henne att stänga dörren till köket där den va så skulle jag fixa de när jag kom hem. Men problemet va att efter 15 min när jg väl är hemma är ormen BORTA. Vi hittar den ingenstans.... Letat å letat. Oroliga att de är en huggorm då de nästa så ut så på bilden hon tog. HR du några tips på vart vi kan vända oss eller göra? Mvh (flower)

Svar: Hej, Jag tror inte alls det rör sig om huggorm utan snok, Kolla bakom element, kylskåp etc--Annars googla på tex ormsanering eller ormsanerare om det intelöst sig. Mvh Thomas Thunmark

2020-05-03 19:11:14 - Barbro Norrström, E-postadressen är dold

Fråga: Möjlig huggorm strax intill vöxthus i september. Ses en stund senare ringla in i växthuset o ta sig ned ml Platonskiva och ytongliknande murad grund.Därefter osäkert om ormen hade övervintrat i grunden ? Om så- är den kvar ? Vöxthuset är rel husnära, liksom pallkrage utanför med jordgubbsodlingar som alla barnbarn (9 st) gillar! Hur ska vi tänka kring detta? Tacksam tips ! Med vänlig hälsning, Barbro Norrström 072 3111603 ( Utö)(stjärna)

Svar: Hej, Om det var i september vad ska jag svara på det? Mvh Thomas Thunmark

2020-04-23 09:41:16 - Peter , E-postadressen är dold

Hej-Kan svenska ormar smitta eller smittas med Covid 19 coronavirus ?, Jag tänker mig från importerade ormar.

Svar: Hej. Nej den smittorisken avseende Covid 19 vs Svenska ormar kan jag inte se men skall också tilläggas att ett huggormsbett nog får anses kunna bli nog så allvarligt i sig självt. Men kopplingen Svenska ormar och Coronasmitta tror jag man kan helt bortse ifrån tills annat meddelas. Mvh Thomas Thunmark

2020-04-09 17:08:02 - Ann-Kristin Hane, E-postadressen är dold

Finns någon spray eller medel mot huggormar inomhus?

Svar: Hej, Nej inte vad jag kännertill, Har man huggorm inomhus saneras det på annat / andra sätt. Mvh Thomas Thunmark

2020-02-20 00:32:21 - Jarl Persson , E-postadressen är dold

Hej, jag undrar om det är olagligt att tömma en huggorm på gift och sedan släppa iväg den igen. Man håller alltså inte ormen i fångenskap utan mjölkar den direkt i skogen

Svar: Hej, Nej inte lagligt och jag kännertill ett fall som liknar den här frågan och där blev böterna 25000 sek totalt sett ,och tror knappast det finns ett enda skäl till att "mjölka" huggorm. Mvh Thomas Thunmark

2019-09-23 16:18:07 - Katerina Stratevska, E-postadressen är dold

Hej, Vi har hittat 6 stycka huggormar inne i husset och källaren. Det var en stor och efter några dagar men inte samtidigt de andra 5 små huggormar.
Jag skickar några bilder på MMS från husset utifrån.
Snälla återkomma med prisförslag!

Svar: Inlägget hamnat lite fel , men avklarat- Mvh Thomas Thunmark

2019-08-29 22:49:32 - Orinda, E-postadressen är dold

Hej

I am wondering how we can protect our house because we saw a black snake and 3 babies snakes in pink colour and yesterday my husband saw another snake around 0.5m long in pink colour too. Is there anyway that we can protect us because we have a child and we are afraid . Is there any detergenter that we can use and were we can buy it. Thank you.

Svar: Hej , jag svarar på svenska så hoppas vi på att Google translate sköter resten ! Frågan verkar komma ifrån Canada. Ett direkt svar på frågan om det finns något medel att använda är svaret både ja och nej--Jag tog fram en naturprodukt för några år sedan och det är effektivt vid tester här men problemet är / var att det kan påverka andningen hos "känsliga människor och husdjur" framförallt vid regn. I övrigt så har jag för lite information ! Hoppas du fick svar på din fråga om repellerande medel Mvh Thomas Thunmark .

2019-08-28 11:52:40 - Margot Ek Thörnell , E-postadressen är dold

Hej! En vän- boende i gammalt tvåvånings trähus på landet- fann i går en liten esping ca 10 cm inne på golvet.
Min fråga: kan man hoppas på att den var ensam eller finns det 20 syskon och en mamma där också?
Vad bör hon göra?
Mvh Margot

Svar: Hej, Det kan vara så att hon har turen med sig,men det vanligaste är nog att det poppar upp fler och detta behöver inte ske momentant utan kan hålla på under en ganska lång-tid , det hela beror på var mamman har fött sina ungar, det kan vara allt ifrån avrinnande vatten dvs att dom kommerupp via avlopp till födda i paneler etc, Det kan också vara så att en altandörr har varit öppen och den kommit in den vägen. Så jag ger det 50-50 ..Om det fortsätter så hör av er. , det ska också sägas att dom nyfödda inte är giftigare än vuxna individer åtminstonde finns inga belägg för det påståendet men effekten av ett bett från en juvenil kan vara ungefär densamma som fråb en vuxen. Råd var uppmärksam och återkom om det utvecklar sig åt fel håll. Mvh Thomas Thunmark

2019-08-06 16:15:01 - Malin, E-postadressen är dold

Hej!
Vi har ett sommarställe nära Gryt utanför Valdemarsvik.
För ca 10-12 år sedan hittade vi en esping i vår ena vattentunna vid en knut på huset. Min pappa fick upp den och körde iväg med den långt bort. Dagen efter hittade vi ytterligare en esping i samma vattentunna! Pappa gjorde samma procedur med den.
Sen dess har vi bara vid nåt enstaka tillfälle sett till huggorm på tomten.

Nu i morse, i samma tunna som förra gången, ligger ännu en esping...

Hur hamnar dom där?
Kan huggormar klättra?

Enda teorierna vi kommer på är att dom föds på taket (känns egentligen orimligt, då huset är två våningar högt, träpanel) eller att en fågel tappat dom, men även det känns orimligt att de hamnar i samma tunna....

Har du nån bra teori?

Mvh
Malin

Svar: Hej, Ja det var märkligt men på din fråga om huggorm kan klättra så är svaret ja "med reservation" mina tankar går till paneler ,takfot--Men jag är lika svävande som du och tittar gärna på foto ,skicka gärna om du vill men då med hela huset och där jag kan se tunnans placering på MMS...Slutas aldrig förvånas! Mvh Thomas Thunmark

2019-07-12 14:35:01 - Mats, E-postadressen är dold

Hej . Under Alrfrida skövlades vårat område i norra roslagen på nästan alla träd och är nu efter avverknigar och rensning av området ett kalhygge med mycket sly etc, vi har nu fått klagomål och information om huggormar som ligger på tomter i mycket högre utsträckning än tidiga re år. Vi har alltid haft lite huggorm på några ställen som vi vetat om och kunnat undvika dom på det sättet !, Har den nya situationen med så många nya ormar med Alfrida att göra ? Och hur ska vi agera för om möjligt minska risken för oss? // Mats

Svar: Hej, Det här kräver ett för långt svar och jag har inte lyckats formulera ett bra och kort svar ,Ledsen för detta ! Mvh Thomas Thunmark

2019-07-07 12:46:08 - Monica E Bjerlemo, E-postadressen är dold

Hej, vi har vårt sommar ställe på södra Öland där vi har torpstuga, brygghus, mindre lada samt stenhus(förråd + utetoa).
Vi har sett huggorm på tomten runt brygghuset för fyra år sedan. Bakugnen revs den sommaren på baksidan av brygghuset. Väggen murades igen, men dom 8 rökkanalerna gjordes inget med. Inne i huset lades bara plast i dom större rökgångarna och sedan slogs en panelskiva upp i takdelen av den öppna ugnsdelen.
I veckan låg en huggorm på nästan samma plats. Vi upplevde den som stor och rund om magen. Den ringlade iväg några meter å lade sig i en spricka i kalkstenen framför ingången till brygghuset.
Frågan 1 är:
om det har etablerat sig ett huggormssamhälle hos oss i anslutning till bakugn/brygghus eller dess närhet?
Fråga 2
Kan vi ha murat in ormar i rökgångarna som överlevt å lyckats ta sig ut, hur i så fall?
Fråga 3
om det finns en risk att andra huggormar tagit sig in i brygghuset.
Vi känner panik både jag å min man både för oss själva men framför allt då barnbarnen kommer nästa vecka.
Tacksam för snabb respons.

Svar: Hej, Jag ska villigt erkänna att jag hänger inte riktigt med här ,så jag har svårt att svara. Jag ser att jag glömt att svara på frågan om ormskrämmor neddan..Och någon verkan har inte jag sett mer än placebo och det är gott nog ! Mvh Thomas Thunmark

2019-07-05 00:27:10 - Susanna Jönsdon, E-postadressen är dold

Hej har ett litet torp vid Luhrsjön i Skåne. För första gången på många år har vi haft närkontakt med svart huggorm. Kom under solstolen vid stranden och verkade helt oberörd av vår närvaro. Lade sig att sola en meter från oss cirka 15 minuter innan den gav sig iväg in under en båt. Innebär detta att det finns fler, vi har hundar och småbarn, och även allergiker i familjen. Funkar så kallade orm skrämma som vibrerar. Det finns mycket blåbär och lingonris + stenröse och håliga träd. Hur skyddar vi oss bäst? Mvh älskar vår sommarstuga

Svar: Hej ..Jag tror faktiskt jag har varit i dina trakter men många år sedan ! Det här handlar om skyddsökeri!Och att du / ni haft en orm på tomten innebär inte per automatik att det finns flera men å andra sidan så här års och fram till oktober finns det en risk om än liten att det möligen skulle kunna röra sig om gravid huggorms-hona och den bör flyttas oavsett är mitt råd fakiskt. Jag tog fram ett elektroniskt övervakningssystem pga att det var rätt många saneringar inomhus / lägenheter ett tag.Och det kan övervaka ormbeståndet praktiskt taget överallt som kan användas vid tveksamma fall och vid oro för ormar på tex tomten. Övervakningen "monitorereing" sker här och tar mellan 2 till 10 dagar, därefter utvärderas vad som detekteras ! , och antingen frias tex tomten eller lämnas ett åtgärdsförslag baserat på resultatet . Klart ni kommer kunna bo kvar grundat på det här du skriver : )) Tack för din fråga . Mvh Thomas Thunmark

2019-07-04 15:08:57 - Gunilla Zandren, E-postadressen är dold

Hej,
Förra sommaren tog en huggorm in sig i vår bakstuga /källare i Norrland . Jag trodde det var en elledningsbit efter elektrikern. Men den väste när jag kom nära.
Hur stor risk är det att fler finns där i år? Ingen bor i huset under vintern. Vi hittade inga möjliga ingångshål när vi tittade runt huset. Vi slog bort all växtlighet nära grunden

Svar: Hej, Du nämner ingen storlek så svaret är . Om vi leker med tanken att det skulle röra sig om en "huggormsunge" så skulle räcker nog 2-3 mm glipa för att den ska kunna ta sig in i huset via någon springa etc och en huggorm som är 15 år kanske mellan 6mm till 2 cm--men det är många parametrar som ska stämma för att dom ska hamna fel som tex i det här fallet, Tror mer på öppen dörr via elektrikern i det här fallet ! Men det blir ju min gissning, Från mars fram till oktober brukar dom flesta ormsaneringarna av vilda ormar inomhus ske. Jag tror faktiskt att det inte är någon fara . Mvh Thomas Thunmark

2019-05-15 21:34:21 - Maria, E-postadressen är dold

Hej
jag skulle gärna ha svar på ett par funderingar om huggormsbett och sen vad menas med frågor om huggormsbett , stod i ab i dag att det har varit rekord i frågor , ?
Vi bor i norra skärgården och har allergier i familjen vid ett bett vet jag inte hur lång tid man har innan giftet verkar ocjh vi har ca 1,5 timme resa till närmsta sjukhus Frågar finns det något förebyggande medicin att ta eller som kan vara ha om någon av oss skulle bli bitna ?? Tack på förhans Maria

Svar: Hej! När det talas om "frågor" om huggormsbett så är det inte samma sak som att X antal frågor= bett av Huggorm , det betyder att sjukvården ( vanligtvis ) ställt en fråga till gift info centralen - men det brukar finnas ett samband mellan antal frågor och bett. Det är alltså" 4 "frågor om samma bett eller misstanke om bett ! Nu förhåller det sig så här i år SÅ HÄR LÅNGT ! Dom referens-platser jag har där har det i princip varit tomt på både Huggorm & Snok ..Jag tror det har flera förklaringsmodeller ena är som jag skrev för några år sedan , För varma vintrar är INTE bra för ormar dom kommer inte riktigt" ner i metabolism " och går på lite för högt varvtal vilket gör att dom försvagas ! Den andra är att det har varit ganska varma dagar i mars / april men minus på nätterna och om det är så att smältvatten eller luft kommer ner i hålor etc där Huggorm -Snokar vistas så är det kört ! Snötäcke skyddar normalt. Men det är också så att det överlever alltid en mindre population som kommer att bli stapel för en återuppbyggnad av populationen , dessutom tror jag det är ganska stora lokala skillnader. Svar 2 Det frigörs bland annat histaminer vid Huggormsbett som kan likna en allergi men som inte är en "äkta " allergi . Ska man ha något överhuvudtaget så tycker jag man gott kan diskutera med sin läkare om EPI - Pen och möjligen ! någon antihistamin. Ett bett av Huggorm kan utvecklas olika så det går inte att ge ett bra svar här mer än att alltid söka sjukhusvård . Tack själv ! Mvh Thomas Thunmark

2019-04-27 12:51:07 - Kerstin, E-postadressen är dold

Hej!
Kom ut till sommarstugan nu och hittade en huggorm på gräsmattan framför altanen. Min man hann inte fånga in den. Själv har jag ormfobi. Vi har hund och våra små barnbarn ska vara här i sommar. Har inte sett huggorm på tomten förut. Kan det vara så att det är fler, att den har bygg ett bo i vår mur och fått en massa ungar. Vad ska vi göra? Kan inte ta bort muren men möjligen täppa igen alla hål med cement.
Det här är en skogstomt i skärgården och gynnsamt på många sätt för ormar. Vad göra?
Mvh Kerstin

Svar: Hej- Svar på dina frågor, 1 Nej den har inte fött "ungar " nu Om det är fler låter jag vara osagt! Angående muren ? Nej ser varken någon nytta eller anledning till att varken ta bort eller täppa igen den . Det gjordes ett inslag i svt om hur man kan fånga in huggorm vet inte om din man har sett det ? Pröva den metoden men använd sunt förnuft och stövlar & handskar.Lycka till Mvh Thomas Thunmark

2019-04-23 22:18:19 - Anonym, E-postadressen är dold

Hej.!! Jag är hyresgäst där du var i påsk!! Tack för ditt tålamod men jag har skrivit några frågor till dig på fb utan svar!! Jag undrar precis som många om du har undersökt allt som kan tänkas sig och sanera färdigt och nu vet 100 att det inte finns någon orm kvar eller om det inte är helt genomgången allt? Stort tack för din hjälp så länge . A,,,

Svar: Hej , ursäkta sent svar! Jag är nästan aldrig inne eller nåbar via facebook, Men svaret på dina frågor är att dom berörda pqrterna har fått utlåtande och jag går aldrig in på ett enskilt ärende via hemsidan, Internet är ingen bra plats att redogöra ett ärende på. Mvh Thomas Thunmark

2019-04-13 17:03:21 - Lina , E-postadressen är dold

Hej!
I somras låg en huggorm plötsligt vid husgrunden till vår sommarstuga en solig eftermiddag. Två meter från där hund och barn satt i gräset.
Stugan står på pelare och har ca 20 cm luft under. Bredvid finns grannens oklippta äng där de har sett ormskinn. Vi har klippt gräs och på andra sidan gränsar det mot skogsmark med en bäck där ormar har synts till.
Tror du att ormen bor hos oss? Vad kan vi göra för att slippa dem på tomten? Skulle kunna göra något? Är livrädd att den ska bita hund och barn och själv har jag ormfobi.
Mvh
Lina

Svar: Hej-Svar i luftspalten nej ! , Barn / husdjur är alltid känsligt i kombination med huggorm så jag förstår din oro , men å andra sidan så har det gått snart ett år av vad jag kan förstå!? sedan ni träffade på den , Krypgrunder klarar dom inte vintertid och iofs är det möjligt att det är lite åt orm -marker som du beskriver det , men för den skull behöver du i dagsläget inte göra annat än att vara normalt observant enligt vad du skriver ! Blir det ett störnings moment längre fram så välkommen att höra av dig igen . Mvh Thomas Thunmark

2019-04-08 11:32:41 - Helena, E-postadressen är dold

Hej Thomas! Undrar om snok kan övervintra inomhus? Eller hur kommer den in i april månad?? Tacksam för svar

Svar: Hej, Om du formulerar-om frågan och vad som hänt så ska jag försöka svara, Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2019-01-28 16:30:36 - Göran, E-postadressen är dold

Hej. Tomas . Jag har messat dig i går kväll om du känner till om kobra i en lägenhet? Vi skulle i så fall gärna ha information om detta om du svarar så är vi mycket tacksam för det. Eller om du vill svara mig på mailen. //Göran

Svar: Hej_Jo jag känner till det men kan inte kommentera vare sig på mail eller annat i dagsläget! Du -ni måste vända er till er "värd " tills vidare i alla fall. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-08-16 22:05:03 - Erik , E-postadressen är dold

Hej hoppas jag har kommit rätt nu
Jag undrar villka föreningar som hämtar huggormar och flyttar dem?
Och hur man gör för att bli en av dom?
Mvh
Erik

Svar: ? Mvh Thomas Thunmark

2018-08-11 20:36:46 - Martin Egnell, E-postadressen är dold

Hej Thomas! Martin heter jag och jag har några frågor som jag skulle vara väldigt tacksam för att få svar på.

1.Jag brukar ta ett morgondopp i en sjö nära där jag bor. Jag undrar om det är vanligt att ormar simmar i insjöar? Speciellt undrar jag om huggormar gillar att simma?

2. Finns det ställen där ormar trivs bäst? Dvs ställen som jag kan undvika..

3. Finns det någon medeluträkning på mycket orm det finns i Sverige? Det känns som att det finns otroligt mycket mer orm omkring oss än vad vi kan föreställa oss..mvh Martin

Svar: Hej-Martin trevlig presentation av dig själv! Jag ska försöka svar lite kort, 1. Framförallt Snok. även om Huggorm simmar av och till 2. Njaee ,jag brukar svara ungefär så här ,dom är allmänt förekommande men buskage och diken,sly / vass,stubbar,och där det finns rikligt med föda är överreprensenterade avseende "risk" att stöta på Huggorm sedan är det lite beroende på när i säsongen. 3.Nej det finns några inventeringar som är gjorda avseende Slätsnok och Snok men det finns mig veterligen ingen inventering som är direkt tiktad mot Huggorm men du har rätt i det att vi passerar fler än vi kan observera med blotta ögat, Kan ge dig ett tips att söka på artdata banken där finns lite om "lokaler" för vipera berus--Sök där. Ha det gott! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-08-01 10:19:32 - Mattias, E-postadressen är dold

Jag läste i tidningen att ormar kan klättra högt upp i tallar. Jag blir därför orolig för om i första hand huggorm men även snok kan klättra upp dryga metern på träväggar med läkter och ta sig in genom ett öppet fönster om man vändrar. Kan huggorm respektive snok det? Om de kan det, hur kan man isåfall vädra utan att få in orm i huset? Ska man tejpa myghnät runt fönstret eller skruva fast en träram med myggnät, eller kan ormarna bita sig igenom myggnätet?

Svar: Hej, Ja iofs en meter är inga problem,Men faktum är att jag har bara varit med om det du befarar ett fåtal gånger! Och i dom fallen har det varit Snok som klättrat in via slingerväxter intill öppet fönster! Myggnät biter dom inte igenom. EDIT: Jag var med i ett reportage om Huggorm inomhus med rubriken "Huggorm kan klättra" personligen ser jag ingen koppling till det ärendet som motiverar den rubriken utan ser det som lite olyckligt. Råd släpp det tillsvidare! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-07-23 01:26:15 - Anonym, E-postadressen är dold

Hej, Jag behöver råd nu ! Det ligger till så att ett våra 2 barn 18år letar nu på olika fora för att köpa en giftig orm ,H"n har dock inte bestämt sig för vilken sort-ingen erfarenhet finns mer än stort intresse och det som läst på forum osv .H"n bor hemma hos oss fortfarande och motsätter oss helt mot detta ,men får bara svaret att det finns skjutvapen som är farligare hemma och hundar som är farligare etc som motargument. Kan du hjälpa mig att föra motargument som kan stoppa det här oavsett vad jag säger så biter inte mina argument och våran kunskaps nivå är lägre / obefintlig ! Kan du ge mig argument emot det här som vi anser vansinigt så vore det helt underbart och kanske hjälpa till att stoppa planerna tillsvidare !?? Tacksam för svar ! hälsning Anonym

Svar: Hej! För det första vill jag klargöra att ( terrariedjur inte är min grej ,det intresserar mig inte på samma sätt ) Jag är van vid hantering av Huggorm i terrarium ( endast för arbetets räkning) som man nog kan tillskriva att vara en potent giftorm och jag är mycket medveten om att ett misstag under en sekund kan vara skillnad om jag blir däckad eller inte ,det går oerhört snabbt när och om det går fel ! . Argumentet skjutvapen är väll inte så genomtänkt, om man tar ur magasin och stoppar in vapnet i ett vapenskåp så kommer det inte att avlossa några skott på egen hand i övriga fall får man nog anse att skjutvapen kan vara direkt livsfarliga och hanteras därefter. Giftormar kan man inte plocka magasinet ur och stoppa in i ett terrarium utan skötsel och en giftorm kan på egenhand utdela dödliga bett beroende på art. Men jag tycker så här , Föreslå att h"n skaffar en riktig jobbig "ogiftig" orm tex kan Bullsnake vara "het" jag har haft några och vet av erfarenhet eller någon annan icke giftig orm till att börja med,sedan anteckna på en lapp på terrariet varje tillbud eller bett som om det vore en giftorm och räkna sen hur många gånger det skulle kunna innebära en risk för allvarlig skada eller död! Förr fanns det nog mer av mentorskap när det gällde giftorm jag vet inte hur det ligger till på den fronten i dag, Ormar kräver skötsel och hur man sköter en specifik art går nog att läsa sig till men aldrig själva handhavandet och hanteringen ! Att h"n är 18 år betyder INTE att det är fritt fram att köpa ,dom flesta seriösa inom hobbyn kräver dessutom erfarenhet av köparen och man hoppas att det följs ju och av dom jag känner så krävs det ! Finns mer att säga men det blir för långt,Lycka till nu . Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-07-19 17:00:37 - Linus winkler, E-postadressen är dold

Riktigt kul att träffas idag! linus W på herpers choise

Svar: Ja verkligen trevligt att träffa er i dag tycker jag med!, Hälsa alla! Thomas Thunmark

2018-07-18 21:54:27 - Anna, E-postadressen är dold

Hej,
Jag har en fråga... i denna värme vi har fått i Sverige. Hur anpassar sig ormarna efter den? Kommer dom fram mer eller gömmer dom sig

Svar: Hej, nu hamnade frågan rätt:)) Så här ligger det till , Under den här årstiden är en kroppstemp dagtid på ca 25-30 grader nog ganska idealisk för Huggorm och det uppnår dom nu utan att behöva exponera sig i solen , det är också så att man talar om kritiska temperatur för orm och det brukar vara vid ca 39 och dödliga vid 42 grader tiden som dom exponeras för värme spelar roll också , Man kan säga att vid den här temperaturen som varit nu så exponerar dom sig möjligen på tidiga mornar och nätter! Som det har varit nu så håller dom till i tex buskage , Sly-Vass, och på skuggiga platser tex skogskanter ,rötter osv. Dom kan och behöver inte exponera sig för solen några längre perioder dagtid som det är utan dom dagar som är lite molniga och med lite solgenomstrålning och runt 20 plus man oftast ser dom under perioder dagtid. Men däremot så är dom likaväl aktiva fast som sagt var inte i direkt solljus under längre perioder. Hoppas jag förklarat någorlunda! Med vänlig hälsning Thoma Thunmark

2018-06-16 12:17:17 - Sten, E-postadressen är dold

Hej jag måste fråga om ett klipp på Youtube om skydda dina husdjur från ormbett från 2014 . När man ser klippet så blöder huggormen och verkar bli skadad. Jag mår illa och blir arg när jag ser det och kan inte se det. Frågan jag skulle vilja ha svar på är detta tillåtet att plåga djur som jag tycker det är även om det bara är en huggorm-fråga 2 vad är det som blöder tror du?är det tandköttet? Jag har försökt se själv men kan inte se.tack för svaren.!!

Svar: Förtydligat svar. Hej Sten! , Jag har sett videon och är 99,9% säker på att det är luftstrupen som mosas, ( anatomi )" Luftröret"/ vägarna går börjar hos ormar i underkäken ganska långt fram ,detta för att när ormar sväljer byten kunna andas Luftvägarna är alltså annorlunda anatomiskt utformade hos ormar. Det är också en ganska stor blödning för att vara orm och troligen täpps luftvägen igen av den behandlingen som videon visar. Och självklart är det INTE ok eller lagligt ! Ska man visa djur i så ska det ske på ett scyst sätt och minimum av stress och skador!. Det får bli mitt svar , Hoppas mitt nya svar ger ett rakare besked än det förra. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-06-03 14:30:10 - Anders , E-postadressen är dold

Hej. Du är grym Tomas. Undrar hur ofta huggorm är inomhus?enligt skansen är det både ganska ofarlig och ovanligt!på tv 4.Undrar hur många ungefär inomhus ? Anders

Svar: Många som yttrar sig vitt o brett i det ena o det andra utan att ha någon egentelig koll , Den som yttrat detta får ta fram sin egen statistik ! och stå för den, Jag sanerar allt mellan 15-till ca 100 -150 i snitt inomhus per år inkl Huggormsungar. Samma gäller Huggormsbett-dom har ett starkt gift och 20 -30 % av ca 300 personer får intensivvård per år i Sverige och det kan nog stämma att det sker ett dödsfall per vart 10e år utan intensivvård har nog dödstalet varit annorlunda ! Det är inte ovanligt med sen-komplikationer av Huggormsbett tex njurar,lever, och missfall kan orsakas av Huggormsbett. Så återigen många "experter" som yttrar sig ! Sammanfattningsvis kan man säga att alla "experter" inom ett område har olika erfarenheter ! . Med vänlig hälsning Thoma Thunmark

2018-05-30 01:38:09 - Magnus , E-postadressen är dold

Hej. Jag följer din sida och dina svar till alla frågor och vill fördjupa mig , finns det någon kurs du håller i ormar och hur går det till isf? Finns där någon annan väg att lära om huggorm saneringar? Kan du rekommendera någon lämplig litteratur eller kurs om ormar . Tack . Magnus

Svar: Hej! Trevligt att du hänger med här och det är du välkommen att göra! Svar.1. Nej inte enskilt om ormar men det finns nu intresse för en utbildning ormsanerings-tekniker via arbetsförmedlingen,du kan höra vidare där vi intresse. Svar 2. En bok jag brukar rekommendera är alltid Ormar i fantasi och verklighhet! Det finnns nu också nät baserade kurser en av dom Herpetolgy and zoologi CDU diploma ( Du får googla )det är mer allmänt om ormar iofs och andra reptiler , ( Jag tror personligen att det kommer mer och mer internet-kurser i ämnet. Annars är nog egna studier irl den absolut bästa vägen att få en inblick och kunskaper om svenska ormar.Och möjligen ( om det finns någon aktiv kvar ?) ansöka om medlemskap i tex Shf.--Lycka till nu! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-05-28 21:55:46 - Susanne, E-postadressen är dold

Hej,

Jag har lite frågor ang orm.




Hittade idag en Esping precis nedanför trappan till vår altan på landet, har 2 st hundar som brukar ligga precis där...




Min första fråga är om man kan räkna med att vi då har ett ormbo i närheten?




Vi har som en stenmur i närheten är det ett typiskt ormbo, eller tror du de föredrar under altanen?




Har klippt och trimmat överallt i närheten. Det är den altanen vi är mest på och vi borde

störa dem för mycket??




Har hört att de inte rör sig mer än ca 10 meter från sitt bo - stämmer det ?




Måste man veta var boet är, sett massor med orm för att kunna göra en sanering eller

letar ni upp boet :-)




Min ena hund blev biten för 2 år sedan, vill helst undvika det igen, men vi måste ju kunna vistas

vid sommarstugan ..




Skulle bli väldigt tacksam för svar !




Med vänlig hälsning




Susanne Johansson

Svar: Hej--Det är mycket om "ormbo" i dom här frågorna och det är en term som jag aldrig använder -det är mer ett ganska odefinierat begrepp som kan innefatta mycket tex övervintingsplatser etc därför kommer jag faktiskt att avstå frågorna kring detta. Det som du frågar om dom lämnar 10 meter från sitt bo = På vårkanten i mars månad lämnar dom inte sina övervintringsplatser "hålor eller annat" längre än ungefär 10 meter vartefter så börjar dom vandra ut och hur långt dom lämnar är mycket beroende på förutsättningarna för att hitta föda etc. Tror du hittar svar på dina andra frågor bland andra frågor och svar. Det här är för "komplicerat" för att svara enkelt på. Önskar er en trevlig sommar och hoppas ni slipper fler Huggormsbett nu . Med vänlig hälsning Thomas Thunmark Med vänlig hälsning Thoma Thunmark

2018-05-22 13:10:57 - Caroline , E-postadressen är dold

Hej Thomas vilken succé Det gjorde du bra. Skolan xxx i Knivsta som sanerade av dig. Tackar dig att du inte bara struntade i ge barnen schans att få fråga dig om ormarna. Nu är ju det enda det pratas om hemma och att vår dotter klappade på ormen . Har en fråga kring detta. Var rekommendera du att man kan se ormar i Stockholm? Utan fara ,vi tänkte ta det som en utmärkt utflykt! Tack för ditt proffsiga föredömliga engagemang .Caro.

Svar: Hej..ja det blir ofta anfall i trupp med frågor etc när det gäller ormar på skolor och det vore närmast "tjänstefel" att inte svara på frågorna som kommer och det kommer alltid till en punkt när trupperna utkräver bevis genom att få se ormen/ ormarna och för många kan det vara enda och första gången dom ser en orm och när svaren börjat bli frågetecken utan att kunna förklara utan att visa orm ja då är det dags för en mini_ biologi lektion på skolgården och det avdramatiserar det hela och brukar sluta med oooh vad söt eller oooh vad häftig! När man berättar lite. Nu svar till dina frågor . När det gäller Snok så skulle jag ge förslag om möjligen Norra djurgården och Huggorm möjligen Nacka reservatet i båda fallen gäller det att ha turen på er sida. Annars om ni vill uppleva både Scorpioner och andra reptiler och myycket annat så finns det en oas för er att åka till..Iofs en stor butik men jag kan rekommendera det! Länk- www.Herperschoise.se Med vänlig hälsning Thomas Thunmark Ps Hälsa dotra också! Ds

2018-05-20 14:53:15 - Anita och bo, E-postadressen är dold

Hej vi har försökt att nå dig på tel och Facebook i veckan utan svar ännu. Vi har en altan som invaderas av snokar och vi skulle vara glada att dom försvann från altanen..hörde någon annan på radion och problem med huggormar i hundgård ska få installera svagström som hjälper. Vår fråga är Hur går det till och hjälper detta öht och vad kan det kosta ungefär? Och hur länge håller det .Vi ser ingen annan utväg än att få ett förslag som kan vara lösningen för oss på det . Vi hinner aldrig ta dom då dom sticker ner mellan altanen och gräset tilläggas att vi bor nära havet och vi har försökt hålla snokarna borta men det går inte! Dom kommer tillbaka. Vi är inte rädda för dom men det är mycket enerverande problem. Tacksam om du vill ge mig/oss råd och info. Hälsningar. Anita och Bo

Svar: Hej, Jag har rest ute i landet i jobbet under ca 10 dagar och varierande täckning men telsvar funkar alltid, Facebook är jag aldrig inne på utan använder det om det har varit någon artikel eller något sådant. Det stämmer jag skall dra en el-barriär i Mellansverige i med början i veckan men tveksamt om det är det du hört om på radio!? Jag tror så här ,jag mailar er bilder på hur det ser ut när vi är klara osäker exakt när det kan bli vi avaktar elektriker för kontakter sedan har ni lite att fundera på.Men jag tror det blir bäst att vi tar det den vägen iaf till att börja med . Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-05-20 01:53:32 - jan, E-postadressen är dold

Hej. Hur vet man hur ormar rör sig i väggar o luftspalter kan man höra det utifrån eller hur mäter man detta?
Tack .Jan

Svar: Hej! Det finns inget enkelt svar, Jag byggde upp modellväggar i färgat plexiglas i slutet av 1990-2000 för att veta vad som händer vid olika förhållanden vid ormar i väggar och hur dom rör sig i dom. Det är ett för långt svar att ge men jag använder den kunskapen jag lärde mig av det när jag bedömer ormar i väggar och temperatur är en faktor i det hela men finns flera faktorer att ta hänsyn till. Med hörseln enskilt går det inte att avgöra något utan det är experimenten som gjordes då som ligger till grund för bedömning fortfarande någon annan forskning gjord finns inte vad jag vet. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-04-13 13:56:42 - Anna, E-postadressen är dold

Hej!
Vi har ett gamalt torp i Kolmården, det ligger vid åkrar och skog. Senaste två åren har det varit otroligt mycket orm och jag befarar att de bor i husgrunden. Det rör sig om både snok och huggorm. Har du något tips på hur vi kan få bort dem? Med både hund och barn plus att jag själv är otroligt rädd för orm vill vi inte ha dem så nära. Kan vi göra något själva? Kan du hjälpa oss? Hur funkar det i så fall och vad kostar det ungefär. Och hur gör man sen så att de inte vill flytta tillbaka?

Tusen tack på förhand!
/Anna

Svar: Hej-Jag ser att mitt förra svar fallit bort av någon anledning! Dom här typen av frågor är faktiskt bäst att ringa mig ! då må många faktorer avgör och det är nästintill omöjligt att ge ett entydigt svar ! Då man inte vet mer eller vet andra förutsättningar. Med vänlig hälsning Thomas thunmark

2018-04-09 12:31:06 - Magnus , E-postadressen är dold

Hej,detta har hänt och behöver rådfråga dig. Jag har varit på landet utanför Göteborg i helgen och i kläderna i klädskåp liggger en död huggorm ca 60 cm och silverfärgad med tydligt zikzak mönster .Vi vet inte hur länge den här legat i skåpet vi har inte varit på landet sedan höstas. Kan du ge oss råd hur vi skall göra nu. Jag kontaktar försäkrings bolaget som jag fattar man ska göra. Men hur förfara man sedan...? Jag har försökt att nå dig på tel. Kanske skulle du kunna email mig ? Tacksam för svar akut.! Hälsningar Magnus.

Svar: Hej! Ja du Magnus ! I det här fallet så är en besiktning till att börja med nog tillräkligt. Om du ska göra det själv är väll kanske "tveksamt" och om du gör det så komihåg ,gå igenom precis ALLT ! Klädskåp, köksskåp alla föremål med håligheter. Jag tror iofs att det här rör sig om en enda individ av Huggorm som antingen torkat-ut eller frusit ihjäl ( om ni haft minusgrader i huset?) Jag talar gärna med dig i tel än mailar om du behöver ytterligare råd. Jag har en ryggmärskänla av att det här kommer att gå bra utan andra åtgärder! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-02-19 11:46:12 - May , E-postadressen är dold

Hej. Thomas säger du vanlig snok.vattensnok eller bara snok.?
Och om hasselsnok? Hasselsnok eller slätsnok ? Huggormsunge eller huggormsesping. Vi sitter och diskuterar om det i detta nu och intressant hur man skall tolka dom olika benämningarna .på samma ormar. Hls May

Svar: Hej,, Jag säger nog bara Snok i vanligt tal,Men att säga Vattensnok eller vanlig Snok kan inte vara fel.Jag säger nog Huggisunge eller vad som ligger bäst till för tillfället, Jag undviker Esping pga det Äsping har flera betydelser beroende på var i landet , Tror att Esping betyder snarare vuxen Huggormshona i skåne tex ursprungligen. Hasselsnok , där säger jag helst slätsnok då jag tycker det är en mycket bättre och rättvisare beskrivning, Namnet Hasselsnok tror jag en Norrman hittade på efter att ha funnit C.austriaca i ett Hasselsnår men att finna Hasselsnok är inte typiskt. Slätsnok känns bättre då Slätsnok kommer av att Slätsnokar saknar kölade fjäll och har en slät hud.Iofs , när jag skriver tex intyg eller utlåtande så krånglar jag till det lite med andra mer vetenskapliga ord av den anledningen att många gånger så arkiveras utlåtandena och jag vill då att på sikt så ska det även gå att tyda i klarspråk vad som hänt. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-02-14 02:37:29 - Elin, E-postadressen är dold

Hej. Är det bara Gotland snok som har oranga fläckar . Det verkar så eller har jag fel ? Hälsningar Elin

Svar: Hej nej det är inte specifikt för Gotlands snoken," Natrix Gotlandica" utan förekommer allmänt ,jag vet att det påstås det men det är alltså fel. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-01-28 21:08:12 - Alexandra Etholén , E-postadressen är dold

Jag träffade på en huggorm idag 2018-01-28. Hur kan det komma sig så tidigt på året. Temp var 5,5 grader. Visserligen var det en solig dag igår o barmark. Bor i skåne.

Svar: Hej- Det är inte lufttemperaturen i förstahand som avgör utan den temperaturen som i det här fallet den värmen som solen-strålar mot ormen, Jag kan tänka mig att det den kanske hade en kroppstemp på ca 10-12 grader ungefär och det är tillräckligt för att en o annan Huggorm ska dra sig uppåt och finns det inge tjäle i marken ja då kan det bli så, jag har skrivit på någon sida ( den vita möjligen ?) att det förekommer att man ser Huggorm även i Februari och även så har det rapporterats in till Giftinfo om Huggormsbett i Feb,Vi hade lite sol tillräkligt den 28 i mina domäner också så jag funderade på att gå ut o titta lite, men blev inte av. Sammantaget det här är inte så vanligt men inte unikt . Finns mer att säga men det här svaret hoppas jag du blev lite klokare .Sen bör jag kanske tillägga att 1 Det finns betydligt större populationer av Huggorm i Kiruna/ Norrbotten än i Skåne. 2. Det här fenomenet gäller Huggorm men knappast Snok eller Hasselsnok. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2018-01-09 13:27:21 - Magnus, E-postadressen är dold

Hej.vi har vårt landställe på Åland o har nu upptäckt omkring vad vi tror är huggorm eller kanske hasselsnok i vår bastu,vi kan inte hitta något ställe som dom kan komma in på mer än möjligt via väggen..? Jag vill ha hjälp med detta men vi kommer att åka hem till Sverige i morgon. Nu mina frågor ,jag har gasat med bensin aggregat som använts som jag har lånat av vårat skadedjursbolag.men det verkar inte hjälpa öht, vi såg samma ormar ringla in på samma ställe i dag . Vi behöver hjälp med råd om vad vi kan göra om du vill ge något annat sätt som är bättre.mvh Magnus

Svar: Hej;;Kortfattat svar jag har utprovat och använt gasning med dom aggregaten som jag tror du lånat som metod men lämnat den helt som saneringsmetod! Ser ingen nytta med den längre då det finns nyare metoder som är säkrare och bättre ur alla aspekter så jag är inte förvånad och glöm den metoden är mitt råd , men förstår att du försökt!. Jag har fått bilderna från dig via mail och föreslår att du slår en signal när ni kommer hem så ordnar det sig. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-10-18 13:26:37 - emil, E-postadressen är dold

hur mycket väger en esping

Svar: Hej, En Esping väger Ca 10-15 g en normalstor vuxen Huggorm ca 300-400g Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-10-14 05:08:18 - Åke, E-postadressen är dold

Hej.vid höststädning på landet ut ur en gren av gran på marken förmodligen en rot upptäckte vi ca 12 huggormar solande vid marken nära varandra och intill en närliggande brunn!Vi gjorde inget åt dom mer än försöker ringa dig men det var inget svar. Har du några tips på hur man gör i så fall och är det huggormar som kommer att vara kvar eller flyttar dom isåfall. Jag behöver råd av dig hur vi ska göra nu och är sömnlös av funderingar. Ju mer jag funderar på att ha så mycket huggorm ju mer hopar sig frågor jag hoppas svar och råd av dig. Vi har både hund och barnbarn men har inte velat berätta ännu om vad jag sett innan jag fått ett möjligt råd av dig.Tack på förhand. Åke

Svar: Hej-Äke. Först vill jag säga att se Huggorm i OKT är inte ovanligt däremot säger du inte om det rör sig om "ungar" Juvenila Huggormar eller om det rör sig om vuxna Huggormar ,Dom kommer inte att störa er eller flytta på sig nu under hösten så du kommer att se dom under våren "om dom överlevt"?. Det finns 2a i 1a hand förklaringar 1a är att rotsystemet inte går tillräckligt djupt och om det har regnat mycket ( Då kan dom göra så här ) pga att rotsystemet snabbt blir vattenfyllt. 2a är att dom helt enkelt som du säger ligger och solar och inte har gått ner ännu riktigt. Jag har ett erbjudande under våren du kan ta del av så ska jag hjälpa till att flytta dom och gå igenom tomten. Jag tycker du gör rätt nu som inte gjort något! Man skall komma ihåg att en död Huggorm är lika giftig som en levande,"Om det var det du menar "? Tycker också att du skall berätta vad du sett och att vi nu har kontakt! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-09-04 14:53:34 - Rasmus, E-postadressen är dold

Hej jag har köpt en kungspyton förra veckan det är en unge. Jag vet inte om man ska hålla i den dagligen eller om man ska låta den vara ifred. Jag har hållet i den flera gånger man vet inte om jag borde hålla Indien så mycket då den kanske behöver vänja sig vid sin nya miljö. Berätta järna om ni vet hur mycket jag borde håll i den. Den verkar vara ganska lugn när jag håller i den för den är väldigt nyfiken och verkar inte vara rädd. Svara gärna

Svar: Hej, Jag har inte så stor erfarenhet av Kungspyton ormar och det bästa rådet jag kan ge dig är att gå med i någon Herpetologisk förening ,där kan du få bästa råd om skötsel av din orm. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-08-20 10:21:52 - Maria J Andersson, E-postadressen är dold

Hej!
För 4 veckor sedan ringlade en orm över min trappa. Då jag blev så paff så kan jag inte säga mer än att den var grå. Den ringlade in under vårt soldäck. Har inte sett den efter detta. Men för 3 dagar sedan hittade jag skinn sen den ömsat. Detta var alldeles intill husfasaden. Hur stor risk är det att denna orm finns kvar på min tomt? Kan den ligga under soldäcket? Vi har ett hål i vår trappfasad. Kan den bo där? Väntar hem en hundvalp så jag skulle ju vilja ha bort denna orm. Jag är så fruktansvärt ormrädd själv så jag vet inte hur jag ska gå till väga. Tacksam för svar. MVH Maria

Svar: Hej.Din beskrivnig är som sagt för tunn för att avgöra vilken orm det rör sig om men jag får en magkänsla av det nog rör sig om Snok , Kan hända att det rör sig om samma individ, Och jag tror iofs att det här kommer att lösa sig självt nu när den har ömsat skinn, Möjligen om det kan vara på det sättet att "om det är Snok " har lagt sina ägg i närheten i början / mitten av Juli för att sedan börja jaga igen och därefter ömsat skinn ? men det blir spekulationer oavsett detta så är mitt råd faktiskt att du enbart håller koll helt enkelt! Det här med att ormar söker sig in i hus osv är lite överdrivet! Den absolut största massan av ormar gör det inte och när dom väl gör det så hittar dom ut igen själva, men så finns det en klick som oftast är av typen stationära eller ormar som gör försök till etablering ( alla födslar är egenteligen försök till fortsatt etablering av beståndet / populationen ibland kan oturen vara framme att dom tar sig in i fasader tex men det krävs lite / mycket mer för att det skall bli en lyckad etablering sedan av dom som lyckas ta sig upp via paneler / fasader finns det ännu en mindre del av dom som lyckas hamna så fel att dom tom föder sina ungar eller lägger sina ägg i " väggarna" men när det sker då kan det blo problem och där tror jag inte på långa vägar att du är ! Så mitt råd till dig är nu att enbart hålla koll och jag tror att det här kommer att lösa sig själv? Lite frågetecken men jag tycker så så länge. Och lycka till med vovven:)) Tack för din fråga och ha det bra. Med vänlig hälsning Thomas´Thunmark

2017-08-18 12:12:21 - Erik., E-postadressen är dold

Hej jag tycker det börjar likna vilda västern . Jag sökte hjälp för dotters räkning hon har huggormar och snokar i fasaden i sitt hus och snok på. Jag har suttit i olika växlar och blivit hänvisad till dels viltvårdare en av viltvårdare i kommunen ville att jag skulle strö ut grovt salt själv på dotterns tomt då skulle dom flätas sönder och inte vilja vara kvar . Sedan fick jag ett annat nummer till en ormsanerare som tyckte jag skulle åka till henne och gräva en vattengrav och lägga stenar i , jag förklarade att det är det som är problemet dom har krupit upp från en stenig mark som ligger i en vattensank mark och rakt upp i fasaden. Sedan ringde jag länstyrelsen och senare tillfälle Anticimex och fick prata med växeln hos båda två och berättade om råden från kommunens viltvårdare och det verkar som dom iallafall har lite ordning och koll, länstyrelsen avrådde bestämt för att strö salt och Anticimex hänvisa mig till dig , proffsigt och hjälpsamma men kunde inte ge några råd. Nu undrar jag vilket som är rätt ? Har båda rätt viltvårdare som som rådde att strö grovsalt och ormsaneraren som tyckte jag skulle lägg stenar , jag frågar därför att det verkar som djurplågeri att strö salt och dom ska flätas ihjäl och rådet att bygga mer stenar är ju inget jag kan se skulle hjälpa till då det är problemet från början tror vi vad gör vi nu ? Tacksam för hjälp. MVH Erik .w

Svar: Hej-Ingen av dom metoderna du beskriver används här och i övrigt svårt för mig att kommentera vad andra säger och har för ideer och lösningar! I övrigt har jag inga kommentarer. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-08-16 09:21:26 - Ann-Louise Åström , E-postadressen är dold

Hej. Vi bor på en gård i delsbo(hälsingland) med skog och en sjö alldeles i närheten. Det är även mycket sten här.. under våren och sommaren har vi haft stora problem med huggorm. Dom har varit på gården, alltså väldigt nära huset. Våra grannar har även problem med detta!! Vi har barn och hundrar samt höns. Vi är väldigt rädd för att barnen ska bli bitna..våra vänner tycker även att det är obehagligt att hälsa på då vi ska vistas utomhus. Vi har nog sett minst 10 huggormar i år och lika många koppar ormar.

Min fundering är: vad kan vi göra åt detta? Är en ormsanering aktuellt? Tacksam för svar! Mvh/Ann-Louise

Svar: Hej : Ja detta låter väll som att det skulle vara lite väl mycket av Huggorm i den kombinationen, Jag har ett förslag och det är iofs en kostnad inblandad men kan kanske vara värt det? Jag har haft ett erbjudande om säkerhetsbesiktning från Mars till Maj månad till ett lägre pris än annars och det har fallit väl ut, med dom kunder som jag kollat med nu på hösten så har peppar peppar faktiskt alla ! Sagt att det utlåtande jag har givit stämt till 100% och inga bakslag ! Jag skriver inte detta pga någon sorts reklam utan det är en bra väg att börja på och att det är reducerat pris under den perioden beror på i huvudsak två saker 1a är att man får en mycket säkrare överblick pga lägre vegetation 2a är att ormarna ligger mycket mer "till ro" under den här perioden. Skulle jag vara i dina kläder och situation så skulle jag börja där faktiskt, så får vi se hur utslaget blir och agerar där efter.Hoppas du blev nöjd med svaret ,det är faktiskt det bästa råd jag kan ge dig.! Med vänlig hälsning Thomas/ Thunmarks huggormssanering.

2017-08-10 23:46:27 - Lola, E-postadressen är dold

Hej!
Jag har bekymmer för min nya granne, eller om det blir min sambo???
Hoppas du kan/vill hjälpa mig med lite fakta.
Det handlar om en liten huggorm. 20 cm +/- 5, 12.5 mm diam. +/- 1.0. Tämligen färsk?
Har aldrig sett en orm på tomten, eller i närheten ens, på de 25 år jag bott i huset!
Trodde jag hade lite allmän ormkoll, men började leta mer goda råd på nätet och fann att det var mycket som var överraskande för mig.
Kanske håller jag på att orminreda tomten helt enkelt! Måste nog tänka om på en del ställen.
Men, en del frågor som jag inte kan hitta svar på rör utvecklingen av de nykläckta ormarna.
Hur beter de sig i första stadiet i frihet?
Skingras de för vinden, eller håller kullen ihop till att börja med?
Hur långt kan en liten dubbeldecimeter sticka iväg på egen hand? Utan mat i magen?
Eller är de färdiga för middagsjakt från noll?
Det känns spontant, som om denna stackare har råkat falla ner från himmelen, tappad av en fågel kanske, alldeles vid min solvarma kullerstenssamling invid min gamla cementtrappa i söderläge.
Till råga på allt, har jag i sommar ställt en bamsestor svart plastbalja till potatisodling på kullerstenarna, för att få lite sommarvärme i odlingen. Turligt för ormlingen förstås, vi hade 25 mm spöregn förra dygnet, så det var nog mer snokmiljö i stenröset. I eftermiddagssolen idag, låg den ringlad runt en trevlig sten, men såg både frusen och utsvulten ut.
Jag såg den första gången för en dryg vecka sedan och har sett den en gång till före ösregnsdygnet.
Idag hade jag en massa spring för mig, gångvägen är bara en dryg meter bort, men den låg bara kvar och reagerade inte särskilt.
Håller den på att tyna bort tro? Vad göra???
Tacksam för något tips och/eller huggorm-lingsfakta.
Vänliga hälsningar
Lola
PS. Min lilla, ettåriga dotterson var på besök tidigare i somras och bara två veckor innan jag såg ormen första gången, gick han ju och plockade sina favoritstenar vid trappen, så jag vill ju egentligen inte han någon sambo orm om jag kan slippa. Det tycks mig som om det handlar om att stämma i bäcken, men det verkar inte som om konditionsläget talar för att det skulle gå bra att flytta ut en sådan ynklig svansstump ut i vilda skogen. Åter igen – vad göra???

Svar: Hej! Det var ett långt brev men jag ska försöka sammanfatta svaren ! 1. Huggormsungar är dess motsvarighet till vuxna i många stycken.. 2.Dom kläms ut av mamman gärna intill någon hålighet tex stubbe eller under en sten osv, ofta ser man mamman liggandes någon vecka ca ganska stationärt innan hon skall klämma ut ungarna under slutet av "kuvöstiden" så äter honan ingenting som regel utan väntar på att klämma ut ungarna som kallas Juveniler, Juvenil är stadiet före subadult vilket betyder stadiet före könsmognad och det är så att Huggormar är egenteligen reproduduktions-duglia vid födseln men har inte den fysiska förmågan att para sig. Det som styr när mamman "klämmer" ut ungarna är lite beroende på när deras rörelser och storlek i mamman börjar bli en börda ( Honan kan i mycket sällsynta fall föda på vårkanten men riskerar då att dö ) 2. Ungarna ömsar skinn precis som vuxna och dom ömsar som regel några dagar till någon vecka efter födseln ,under den perioden flyttar dom sig inte några längre sträckor ifrån sin födelseplats men dom är helt självgående och inte beroende av varken varandra eller mamman.Och har sina giftdepåer klara för att jaga om så behövs? Det är inte alltid dom äter innan dom går ner för vintern utan dom som föds väldigt sent / September / oktober går ner nästan direkt och klarar sig tills nästa vår utan mat, Födan består av ungefär samma som hos vuxna individer fast i mindre portioner. 3. Tror inte alls att den håller på att tyna bort eller något annat fenomen ,jag tror heller inte heller att det är den enda ungen i närheten ett snitt av födslar kan nog vara 11 ungar om jag slår ut antalet över tid jag sett även om det varierar. Men räkna kallt med att det finns syskon i närheten är mitt stalltips! 4. Det föds ett överskott på ormungar , man kan nog räkna med att ca 30% når reproduktions duglig ålder och den perioden dröjer till ca 3-4 år, 5. Vad göra ? ja du det där är inget enkelt fråga att ge svar på! Jag tycker inte att du gör något fel om du placerar om den och du har gjort vad du kan, men du bör också se det som ett observandum! Ifortsättningen ,det är faktiskt så enligt min erfarenhet att har det väl börjat på det här sättet så finns det en tendens att bli ett av och till problem över-tid. Det skall också nämnas att Huggormsungar inte kan anses som giftigare än vuxna men är ofta betydligt snabbare till bett och när dom väl har snedtänt så är dom uthålliga att försvara sig! Jag vet att många gånger så " kapitulerar " tomtägare "inför faktum om huggorm på sin tomt och försöker "romantisera " det hela ( svårt att förklara ) . Men min inställning är Huggorm och barn är fortfarande ingen bra combo.Så flytta du med gott samvete! Om det tillstöter problem återkomm,Och lycka till. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-07-22 14:27:08 - Anita, E-postadressen är dold

Hej. Vi har flyttat två snokar från vår tomt och fått bannor om att det är förbjudet. En av dom var inne i garaget på väg in i vår bil och den andra högg efter vår hund. Den bet aldrig. Kan du berätta vad som gäller är du snäll. Mvh Anita.

Svar: Hej, bra att du ställde frågan här,Jag är sällan inne på Facebook och Messenger. Jag ska svara i två delar då frågan är både intressant och inte helt självklar ett ja eller nej. 1. Lagen säger som din granne säger fridlyst och i lagen så finns det inga undantag när det gäller Snok. så långt är allt i sin ordning!? Men så kan man på goda grunder anse att lagen inte är genomarbetad ( Undantag finns för Huggorm ) Om man nu stiftar lagar så måste det finnas utrymme för undantag som i det här fallet du beskriver tex, annars blir det en motsatt efekt av vad meningen med lagen är ämnad för nämligen att skydda en art. I det här fallet är så hade du på att välja att FLYTTA! 2 Snokar som i vart fall den ena av dom hade med stor sannolikhet inte överlevt i ditt garage mao du har brutit emot lagen men räddat snoken som har hamnat där av misstag och därmed har du ju gjort enligt vad artförordningen är tänkt till att verka för, nämligen artens bevarande.Hade du gjort som lagen förordat så hade du verkat emot vad lagen är tänkt för! 2. Jag har många gånger förundrats över våra myndighters tex Länstyrelsernas kunskaper ,o ena sidan har dom mandat att utfärda dispenser eller avslå ansökningar , Hade du ringt Länstyrelsen så hade du säkert fått svaret att du ska ansöka om dispens för att ta ut Snoken ur garaget och fått vänta möjligen 6 månader på att några av deras "experter" ska avgöra vilket som är rätt. Jag säger rent ut här att jag blir förbluffad ibland över tex Länsstyrelsena och Naturvårdverkets svar till allmänheten och även när det gäller dispensgivningar / handläggningar av dispenser.I det här fallet så har du begått ett lagbrott enligt Länstyrelsen men du har gjort rätt enligt mig som har jobbat med dom här frågorna över 20 år på fältet. Så svaret varierar med den du frågar. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-07-21 19:26:09 - Mia, E-postadressen är dold

Hej när föds huggorm ,föder snokar också samma tid er det skillnad . Hlz mia

Svar: Hej!Huggorm föder "levande" ungar normalt i aug/ sept men skillnader förekommer åt båda hållen ,mitten Juli- Okt, Snokar är äggläggande och lägger sina ägg ifrån mitten av juni till mitten av juli som kläcks i aug, det här är lite knepigt på grund av att Snoken börjar få allt mindre av bra äggläggningsplatser ( Habitat förändringar ) så det kan variera här också men inte så mkt som hos Huggorm, Beträffande Huggormsungar så har jag sett en kull redan i år men ingen snok-"kull" . Storlekarna är ungefär ca 15 20 cm hos både Snok och Huggorm vid födseln .Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-07-21 11:39:57 - Martin , E-postadressen är dold

HejJag funderar på om det är du som har haft en annan sida om ormsanering då frågorna och svaren är ungefär samma som här eller är det bara sammanträffande?

Svar: Hej! Det stämmer nog ,beror på vad o vilken sida du menar!?, Men nej det är så att jag har skrivit texten och vanliga frågor och svar på en sida som jag sålde / överlät av privata skäl för några år sedan som den var och att det är ungefär är samma frågor och svar med mera beror på att frågorna är ungefär dom samma som 2008 när jag skrev och gjorde min första hemsida 2008 ( innan dess var hemsidor inte så vanliga )Men jag hade då haft sanerat ormar sedan 1998, därav svaren! Det har ändrats lite i frågeställningarna med åren det kommer nog en uppdatering så småningom , ytterst sällan jag går in på min förra sida som nu alltså är såld! Men den är väll ungefär nu som då senast jag kollade, hoppas jag förklarat så du fick ett vettigt svar !? Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-07-12 13:33:45 - Sofia, E-postadressen är dold

Hej!
Kan snokar och huggormar para sig? Eller håller de sig till sin sort?

mvh
Sofia

Svar: Hej. Nej.Dom håller sig till sin sort och Huggorm _Snok parar sig alltså inte med varandra , Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-07-08 15:02:36 - Bosse, E-postadressen är dold

Hej!
Vi har fått uppenbara problem med snok i husgrunden sedan tre år tillbaka då en större gödselstack togs bort vid djurstallarna cirka 50 meter över ån från vårt hus med stengrund. De verkade som att snokarna flyttade över från gödselstacken till vårt hus.
Tre år i rad vimlar det av snok som ringlar ut och in genom sprickorna i husgrunden, vid den här tiden på sommaren, och söker sig förmodligen in under en stor betongtrapp i söderläge. Där lägger nu antagligen honorna äggen eftersom temperaturen är ganska hög under trappen.
Ungarna kläcks i början av augusti.
Problemen är för det första att de som hyr lägenheten med stentrappen är mycket ormrädda och vågar inte gå ut. De kan inte ha ytterdörren öppen eftersom snok då ibland letar sig in i lägenheten. För det andra kryper de små snokungarna upp genom glipor i golvet inne i lägenheten när de har kläckts i början av augusti.
I ett försök att få snokarna att hitta andra boställen har jag mer än någonsin försökt hålla helt rent utefter husgrunden och jag klipper gräsmattorna runtom huset ofta. Vi försöker uppehålla oss ute så mycket som möjligt för att "störa" dem, men ingenting har hjälpt.
Nu överväger våra vänner i lägenheten att flytta eftersom de inte pallar med att kliva på snokar som ligger på stentrappan och solar när de kliver ut på morgonen.
Hur ska jag bära mig åt för att få snokarna att lämna husgrunden och inte komma tillbaka nästa år igen?
Hoppas du har några tips och råd om detta.
Vänliga hälsningar
Bosse i södra Värmland.

Svar: Hej,,Jag har funderat över hur jag skall kunna ge dig ett svar !,Jag skulle kunna och vilja svara "mycket " men svaret skulle bli för långt! Men du har gjort mycket och man skall ha klart för sig att Snokar kan många gånger vara mycket svårare att ha att göra med än tex Huggorm i saneringssammanhang,Jag har sanerat allt ifrån 10 till över 300 i hus och grunder ,pooler etc och vet vilka problemställningar man ställs inför ,så du har ingen lätt uppgift! Och det är ofta en tre-stegs process. Jag har däremot ett sanerings/inventerings uppdrag i Värmland-Gruvön som jag skall besöka igen troligen slutet av Juli ? Inget datum satt ännu. Möjligen om ni önskar skulle jag kunna göra en besiktning av det när jag ändå är i Värmland,Så kanske jag kan hjälp er bättre med råd på plats. Välkommen att ringa i så fall.Mvh Thomas Thunmark

2017-07-07 19:13:35 - Stina Åström , E-postadressen är dold

Hej!
Jag såg en huggorm på vår tomt för en stund sen. Ganska intill är det hål i gräsmattan. 4-5 st utspridda på en yta av ca 5 m2. Hålen är ca 3cm i diameter. Dessutom är marken mycket mjuk,nästan porös vid hålen. Det känns som att marken är ihålig. Finns det någon risk att det är ormens bo där under?
Jag har småbarn och är mycket rädd så vill i vilket fall som helst få bort ormen så fort som möjligt! Hjälp!

Svar: Hej, Ja det låter som din trädgård drabbats av Vattensork? Kan vara Åkersork också men troligen Vatten, Huggorm äter sork med fördel så det troliga är att den uppehåller sig i närheten , Så svaret på din fråga måste bli ja. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-06-28 20:46:35 - Irene cederqvist, E-postadressen är dold

Hade orm på tomten
, smögen låg o solade sig,jag skrämde den tror du den försvinner?

Svar: Hej, Irene ,,ja du om jag ändå kunde veta det!:)) Passar på att ge svar till Ann,bilden hade hamnat i Skräpkorgen! Men .Så till svaret! Haha i bland är man för jäklig ,men bara i bland! Den första tanken var rätt, alltså undersida av Snok. Spänningen var olidlig!--Lägger upp bilden i bildgalleriet..Tyvär är den död,möjligen överkörd?-Ha en bra fortsättning Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-06-26 17:06:27 - Ann, E-postadressen är dold

Hej bifogar gärna en bild. Det låg en död orm på vägen som inte ser ut som en huggorm eller snok, vitt huvud, vit kropp med punkter/streck där sicksacks mönstret brukar vara. Vad kan det vara?

Svar: HEJ, Jag vet inte men får två spontana tankar 1a är faktiskt att du sett undersidan av en snok?? Eller så far tankarna iväg åt att det möjligen rör sig om någon Mjölksnok-aktigt? Många läser den här sidan och är nog sugna på att veta vad vi kommer fram till!? Så bifoga gärna en fil på Email adress -Huggormssanering@hotmail.com. Så ska jag försöka ge ett svar , Spännande .Mvh Thomas Thunmark

2017-06-26 12:51:42 - Claes Wallin, E-postadressen är dold

Hej
Finns det någon "Orm expert i norra Hälsingland" Vi har stuga i Ljusdals kommun. i fredags blev vår valp 6 mån Finsk Lapphund huggormsbiten på tomten. Vi har ormskrämmare i marken vid huset eftersom för 3 år sedan var en huggormsunge på väg upp på trappen. Då köpte vi ormskrämmare/sork också. Sedan har vi inte sett någon orm sedan dess. Så frågan är vad vi kan göra mera.
/Claes
PS: vi har 2 gamla hundar också.

Svar: Hej.Tyvärr känner jag ingen i dom trakterna som har erfarenhet av saneringar av ormar, men det finns nog duktiga "Ormexperter" i Hälsingland -Tipps måste vara att höra med tex kommunen. Återigen beklagar jag bettet hos eran hund,Hoppas att det gick bra efter omständigheterna trotsallt ( Det är inte alltid det gör det ! ) Om problemet verkar tillta eller kvarstår så är du välkommen hit igen så får vi se om jag kan hjälpa er. Sedan tror jag iofs inte att man skall ha för stor tilltro till stavarna ,jag har prövat dom i hop med en mycket erfaren biolog på Anticimex och vi drog slutsatsen att det är inget vi kommer att rekommendera men som placebo har dom en verkan och det är gott nog.Önskar er en bra fortsättning .Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-06-15 13:59:48 - Gunnel, E-postadressen är dold

Hej. Vad kan jag ha sett idag. Promenad i Smögens fina berg , där ligger en hög kanske 10-20 st
med mini ormar inlindat i typ väv liknandes spindeln. De va som ormar med röd ton. ca 3cm långa och 3mm tjocka.

Svar: Hej, Omformulering av svaret !. Det skulle kunna röra sig om "missfall" av Huggorm av någon anledning , svårt att säga ! Men skulle också kunna röra sig om tex någon slags larver.

2017-06-12 13:15:51 - Lasse, E-postadressen är dold

Hej
huir går det med ditt anti-orm-medel som du skrev om 2016?
Bor på steniga och ormrika Väddö.
Med barnbarn....

Hälsningar
Lasse

Svar: Hej, Om du menar om det fungerar ? Så är det som jag skrev 2016, Du får inte ha för bråttom det är bara 2017 ännu :)) Det är så här att jag hade en bra produkt för gör det självaren 2011 som jag presenterade för Almi och dom ville att vi skulle fortsätta och jag patentundersökte produkten och det visade sig att det fanns inget liknande! Och sedan tog det ca 6 månader innan dom hörde av sig igen och då hade jag ledsnat och tyckte väll allmänt att dom var sega men dom förmedlade och beställde en produktdesigner som skulle designa produkten för kommersiellt bruk men jag hoppade av faktiskt. Lite där står jag nu ingen med en produkt fast i en annan form och verkan , jag säger till mig själv ofta nu jä..ska jag ta tag i det men så har jag "svängen" med Almi i bakhuvudet kvar ! Ska ta tag i det, tror dom har blivit mycket bättre nu ! Och jag inte så otålig (ungefär så )Hoppas du blev något klokare? ? -Fint på Väddö också ! Ha en bra sommar . Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-06-10 03:30:35 - Axel, E-postadressen är dold

Hej.jag kör klippmaskin rider i orm områden med högt gräs har stött på huggorm mång gånger när jag klipper gräset. Är det stor fara för mig att huggormar kan klättra upp på ridern ca 60 cm upp från marken men klipp aggregatet är kanske 15 cm högt och hur stor är schansen att dom kan komma upp ? Axel

Svar: Hej! Jag tror iofs att dom skulle klara det men har aldrig hört talas om att det har hänt,däremot kan dom ju gömma sig runt tex naven på skottkärror så kolla över ridern innan du sätter dig och kör kan väll vara ett råd.

2017-05-25 10:16:45 - Eva, E-postadressen är dold

Tack Thomas för svar!Ja,det är verkligen jobbigt för hund att bli biten,o efter det blir ju oron så mycket värre!Vem rekommenderar du i södra Sörmland-Östergötland som kanske kan hjälpa oss?Med vänlig hälsning, Eva

Svar: Hej. Jag känner ingen i dom trakterna som är vana att jobba på det sättet som nästan krävs 1? . Det fanns några som jag kände på Kolmården ( vet inte om dom är kvar ) som är oerhört kunniga på det dom gör, men det är två helt olika arbetsfält även om det handlar om ormar. Jag har ingen jag kan rekommendera, Du får leta och hittar du ingen så är mitt arbetsfält över hela Sverige och du är välkommen att höra av dig!-Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-05-24 11:04:33 - Eva, E-postadressen är dold

Hej,vi bor i Sörmland ,har bott på samma ställe i 14 år?En lantidyll som har blivit ett helsike!4/5 blev vår golden huggormsbiten på vår gräsmatta nära uteplats där vi alltid vistas ,2 dagar efter ytterligare 1 huggorm i närheten!Nu i lördags ligger ytterligare en svart huggorm 20 cm från min mans bara fötter under trädgårdsbordet!!!Detta har satt sig i djupa fobier,vågar knappt gå ut..Hur många fler finns det!Är så rädd att hunden blir huggen igen och för att det ska hända barnbarnen!Vad råder du?

Svar: Hej, Tråkigt att hunden blev biten! Datumet antyder att det har varit en parning av Huggormar! Och jag har nog bara ett "vettigt" råd med anledning av din beskrivning , Låt någon med kunskap bedöma erat problem på plats !,Det är mycket svårt att ge ett annat adekvat råd i erat fall! ledsen att jag inte kan avgöra eller göra en mer precis prognos eller eventuell åtgärd men med tanken på att hunden blivit biten och barn och att som många tror felaktigt att desto fler bett en människa eller hund får så blir dom immuna , det är tvärtom desto fler bett desto större är risken för allvarligs organskador, så mitt råd kvarstår i det här fallet ! Hoppas du nöjer det med mitt svar.Mvh Thomas Thunmark.

2017-01-23 19:28:43 - Magnus, E-postadressen är dold

Bits Snoka?
Häls Magnus

Svar: Hej.Snokar hugger / bits mycket sällan , jag har aldrig hört någon kund nämt att dom själva eller deras husdjur blivit bitna av Snokar---Möjligen kan jag tänka mig att äldre Snokhonor skulle göra det beroende på hur provocerade dom blir ! Det kan se ut som att dom hugger eller bits men det är som sagt mer som ett hammarslag med stängd mun. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-01-21 01:18:58 - Maud, E-postadressen är dold

Thomas tack jag skrev till dig i om sork och huggormar i lövhög nyligen .Vi hör av oss till dig vi vill att du besöker oss i vår . Hur lång tid innan vill du ha vår order för att komma till oss? !

Svar: Hej igen, Jag misstänkte kanske att frågorna hörde ihop kände igen namnet och det där kan faktiskt hänga ihop .Men om ni ringer i början på Mars så räcker det säkert. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-01-20 19:03:48 - Maud, E-postadressen är dold

Hej ...Det är nu så att vi har kommit ut på vårat landställe och i en lövhög som är ca 50 cm hög lyfter vi på för att elda och då där i högen ser vi ungefär 5 huggormsungar under högen när vi börjar lyfta i den flera kanske finns ? Två av dom var ca 25 cm och vaknade dom andra låg stilla .Jag frågar nu ,Kommer dom att flytta själva iom att vi lyfte högen vi lade ned den igen direkt och den kommer att ligga kvar nu så länge tills vi vet hur vi ska göra fråga två är kommer dom att överleva ? Och betyder det att vi har flera huggormar i närheten på tomten i dvala ? Funderat i om det kan vara värt investera i el staket mot huggormar nu ! Vad skulle det kosta ? Vår ställe ligger i Sörmland och är ca 2500kvm och vi har småbarn och hund. Vore tacksam för några bra råd nu.Hälsn Maud med familj

Svar: Hej Maud Att du skulle ha stört dom nu så att dom sticker i väg nu så är svaret nej ! Och det kan vara så att det finns fler i lövhögen , Den enda risken som jag kan se det om du menar att dom har skadats? så är det i så fall om ni har rört runt i högen så att det kan komma in luft som har minusgrader annars är det ingen fara för dom.Kolla in när solen börjar ligga på i Mars då är jag näsatan 100 på att ni kommer att se dom intill högen! Och ja det kan finnas andra huggormar i närheten framförallt tror jag mamman till det gänget du har sett är i närheten men troligen inte i högen hon har troligen fött dom intill eller i den och sedan stuckit vidare ( mamman lämnar ungarna efter födseln ) Och det var nog för tidigt för mamman att gå ner för vintern när hon hade fött ungarna. På dina funderingar om El som prevention så ska jag ge ett svar du inte räknat med..Jag tog fram det en gång i tiden för att kunna skydda känsliga objekt och prövade ut det under ca 2år och det fungerar som ormavisande ! Men jag ångrar egenteligen att jag tog fram det och det är snudd på att jag tycker det skall förbjudas markmonterat pga det fastnar en del andra djur i trådarna och det visade inte proverna jag gjorde men jag vet att det är så, det kan finnas några objekt som jag fortfarande tycker det kan vara motiverat att montera en sådan historia på dock ej markinstalerat! men det är kostsamt och jag får frågor om jag kan montera el eller om det passar på olika ställen? Jag säger nästan uteslutande nej i dagsläget, så jag tycker du ska släppa den tanken tyvärr . Men om det utvecklar sig till en situation hos er så står jag till förfogande att hjälp er .Lycka till. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-01-19 11:57:49 - Åke.Eriksson, E-postadressen är dold

Hej igen Tomas!
Tack för svaret ! Jag har en fråga om Snok Natrix Natrix. Det verkar oklart i frågan om Natrix Natrix kan producera gift , min fråga är vet du om detta förhållande är klarlagt veteskapligt på något sätt och hur ser toxinet och verksamt är det i sådant fall ? Tack igen Tomas.

Svar: Hej Igen . Panoramat av " gift" hos snok är klarlagt i vissa studier och det ser ut enligt Neurotoxin = Ej giftig Myotoxin " Muskel" = Ej giftig Procoaugulantia = Ej Giftig Antikoagulant-Ej Giftig Haemoragen " Blödning "= Ej Giftig Nefrotoxic-" Njurar"-Ej Giftig Cardiotoxin , " Hjärta " = Ej Giftig Necrotisk-Ej Giftig Annan giftighet = Ej Giftig Så blir mitt svar Så ser det ut i lab miljö mao LD 50 = 0 Du kan utgå ifrån detta och påståendet att dom har gift i saliven etc är alltså inte klarlagt. Jag vet att man säger att dom har "lite gift" i saliven men jag ser andra troligare förklaringar till att tex Paddor ej klarar av en Snok, Men jag går inte in på det här . Hoppas du fick en bra bild av hur det ser ut.Och har du andra data som motsäger det jag givit dig så absolut vore det intressant att få ta del av dom !! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-01-18 02:16:45 - Åke-Eriksson, E-postadressen är dold

Hej Thomas. Jag har följt dina svar på dina sidor under många år och blir förvånad att du inte skriver en bok ! Din kunskap måste vara helt unik om Huggormar i Sverige . Är detta något du funderat på eller tänker göra i en framtid ? PS. Jag saknar en läsvärd lärobok om Svenska ormar Ds. Hälsning -Åke Eriksson. Biolog

Svar: Hej..Tack för dina ord men jag har nog inte tänkt i dom banorna faktiskt,jag fick den frågan och förslaget av en duktig herpetolog som heter Janne på Skansen akvariet för många år sedan och då slog mig väll tanken men det har stannat där och i en framtid vet jag inte men jag tror inte det faktiskt?--Kanske du skulle kolla in Mats Höggrens bok. Nu har jag inte läst den själv och kan inte namnet på boken så jag kan inte uttala mig men det var ett tips i alla fall. Men tack för intresset och frågan !! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2017-01-17 18:09:53 - Maud, E-postadressen är dold

Har mängder med sork på våran tomt och ser dom mellan dom " springer " mellan hålor i gräsmattan och trädrötter.Hur får man bort dom ? har du råd är jag tacksam.Vill inte dra till huggorm!
Tack på förhand

Svar: HejMaud Jag svara så här, Att du ser dom beror på att Sork är dagaktiva i många fall och befinner sig ofta ovan mark dagtid, det finns några olika arter av Sork men dom vanligaste som orsakar problem och i kölvattnet kan dra till sig Huggorm är Vattensork och åkersork. Ska man ha framgång med att sanera sork permanent så ska man sanera gångarna kvälls/ nattetid och dom metoder som har haft effekt " någosånär" har varit gasning och Karbid,Jag har personligen i princip gått ifrån det helt även om jag använt metoderna.I dag använder jag en repellerande / avsiande produkt som jag tagit fram som avvisande emot Orm på tomter och är icke dödligt eller giftigt och billigt & miljövänligt! Men finns inte ute på marknaden ännu. ( Jag ska ta tag i det så småningom ! ) Och det är även mycket effektivt emot Sork i trädgården. Vad du själv bör tänka på är att i möjligaste mån under en period inte plantera lökväxter och ta bort stubbar / Trädrötter och här om något så är låg vegetation av värde! Man ska också ha klart för sig att Sorkhål har en tendens att självläka och bli obrukade efter en tid men att sanera Sork kan vara vanskligt. Om problemet fortsätter eller sprider sig är du välkommen att höra av dig. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-12-13 00:36:36 - Leffe, E-postadressen är dold

Thomas tips! ändra lösenordet på FB ofta det brukar räcka! HLS Leffe.

Svar: Tack.! för tips. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-11-26 11:13:32 - Mats, E-postadressen är dold

Hej fråga är vad fabrikatet är på din pannlampa och vilken typ om det finns något vi kan söka på för priser, Vi behöver en sådan till landet om du kan hjälpa till ?Mvh Mats

Svar: Hej ! Jag har några olika jag vet inte vilken du tänker på eller sett jag vet bara att ingen av dom jag använder är i prisklass under 2500 och det kanske är i överkant för vad du är villig att lägga på pannlampa ? Valet av pannlampa ska du nog tänka på att välja beroende på vilken styrka du behöver och ljusbild som skall spridas , inte bara kolla på lumen och jag kan skicka på din mail några märken som jag har efter som du undrar . Med vänlig hälsning Thomas

2016-09-29 12:42:12 - Leif, E-postadressen är dold

Hej! Vi är i panik ! Står nu vid Norska gränsen på Sverige sidan med en orm i vår bil! Vår ena dotter säger med säkerhet att den är svart! och att hon såg den vid listen " balanserade" emot vindrutan-jag har ringt Anticimex och Skansen för råd ,dom hänvisa till dig. Ingen vill befatta sig här med bilen ,jag skriver om du läser så är jag tacksam för hur jag skall göra ? Kan vi fortsätta åka till Stockholm med bilen, i sådana fall kör jag ensam och familj tar tåg här ! Har försökt med att ringa dig men har haft dålig kontakt!! Därför ber jag om råd hur vi ska göra nu, vi kommer att ta in på hotell under dagen och hoppet är hos dig nu med råd.Tack på förhand för svaret! Leif

Svar: Hej. Jag ser ingen annan råd nu om ni inte ser någon utväg till att fånga in den faktiskt om ni inte med säkerhet kan säga vad det är för orm.., om inte så är det nog klokast att bärga bilen alternativt att köra in bilen akut i en lackerings verkstads lackugn för uppvärmning och där ifrån kan dom kontakta mig.Bilen får nu enligt min menig anses som obrukbar och bör ej köras. Om du bestämmer på avrådan från min sida att köra hem bilen så ring mig när ni kommer hem så ska jag sanera bilen åt er .Men ring försäkringsbolaget direkt och hänvisa till mig går bra så får vi se.Det här löser sig men jag förstår att det är hopplöst just nu ,Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-08-18 12:35:03 - Petra, Petra@hotmail.com

Hej Thomas. Min man hittade ett ormskinn under en bräda i vår ved stapel Inomhus som vi har till våran öppna spis veden är ju intagen utomhus och följt med in ur vedstapeln, Ca 60 cm långt bredden är svårt att avgöra det går av hittar inte om det är delade skinn .Går det för oss att försöka se vad det är för skinn Huggorm eller snok,kopparorm .Myckettacksam för tips!
Tack på förhand

Svar: Hej ett kort svar, Du kan hålla upp skinnet emot solen eller en ljuskälla och ser du tydligt eller antydan till Zic Zakband så är det huggorm annars är det något annat men titta noga och lycka till!

2016-08-08 13:10:39 - Mats, E-postadressen är dold

Hej
Hur hittar ormar till övervintringen eller tar dom första bästa typ i närheten som dom kan? Hls Mats

Svar: Hej, Det finns flera sanningar runt det här temat, några menar att ormar orienterar sig via magnetism och det kan man nog tro att det är sant över längre sträckor,man har gjort praktiska prov med att slå ut magnet fältet genom att montera magneter på huvudet på ormar och då blir det fel i färdriktningarna,men på kortare avstånd så enligt min erfarenhet så är synen och lukten minst lika viktiga, så i stort sätt kan man säga att ormar orienterar sig med alla sina sinnen men olika sinnen är mer betydelsefulla beroende på förhållande, det finns en dam i Storbritanien som har forskat mycket på Huggormars vandringar med chipmärkning.På din andra fråga så är det i bland random men ofta så hittar dom tbx till sitt föregående års öv.plats om den nu överhuvudtaget finns kvar och det hela är en komplex fråga och kräver egenteligen ett längre svar en vad jag kan ge här. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-08-04 19:54:45 - Nils, E-postadressen är dold

Hej igen!

Har som sagt en fullvuxen snok i golvet mellan bottenplan och källare. Källaren är varm och fuktig (inkommande fjärrvärme) och huset är gammalt korsvirke. Idag såg jag emellertid också en snokunge ringla omkring i gästrummet, rakt ovanför källaren! Som om det gosiga utrymmet däremellan är en perfekt plats för ett snokbo, med fler ägg som kläcks??
En snok nere i golvet kan jag möjligen acceptera, men inte mängder av snokungar som kommer in i rummen. Kan ju finnas hur många som helst!

Vad göra??

Mvh
Nils Erikson, Börringe

Svar: Hej, jag vet inte om vi talats vid i tel? Den spontana tanken från min sida är värmebehandling eller möjligen andra alternativ,? Ser att du bor en bit bort! Jag har samarbetat med Anticimex minst 10-15 år och det är inte omöjligt att jag skulle kunna tala med någon tekniker där och kanske med lite råd härifrån att det skulle vara en möjlighet att få hjälp med detta i dina trakter , annars så blir nog svaret till dig att höra med ditt försäkringsbolag och jag skulle kunna göra det. Själv ska/ kan du troligen inte det och avråder starkt för att göra det själv. Jag har formulerat om svaret lite men det här är mitt svar. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-18 17:26:49 - Petra, E-postadressen är dold

Hej! Vi har en hel del kopparorm i trädgården. Det har inte gjort så mycket, man får klippa gräset lite försiktigt, men i år är de rejält många. De bor under en murad trapp och i väggen på en utbyggnad. Isoleringen i väggen kommer ut och nu har golvet i lilla hallen sjunkit och upp kom en orm i helgen. Där gick liksom gränsen. I trädgården ok. I huset inte ok. Då undras förstås hur man får dem att inte trivas i så stor omfattning. Väldigt sparsamt med annan orm, vi har sett en snok och en huggorm på 10 år.

Svar: Hej, Jag tycker så här i ditt fall, Om jag fattar det rätt så är det så pass mycket kopparödlor i isoleringen så att det tar skada ? Och det bästa du kan göra i ett första läge är att kontakta ditt försäkringsbolag och förklara situationen och sedan är du välkommen att per tel höra av dig, Det är nog det bästa råd jag kan ge nu.Hoppas du får en positiv respons !.Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-17 19:11:17 - Eva Brandt, E-postadressen är dold

Fråga 2. En snok,ca 60 cm svalde en fet padda idag. Det tog ca 3 timmar för den att få in paddan helt. Kanske hindrade jag den då jag försökte fota den? Fråga: hur lång tid tar det för snoken att smälta paddan?

Svar: Hej igen- Ok nej jag tror inte du störde den nämnvärt i alla fall inte så att den prioriterade bort bytet, då hade den helt enkelt släppt bytet och dragit, däremot är det ett stort byte och 3 timmar låter lång tid...Själva matsmältning får man beräkna till mellan 4 till 10 dagar ungefär från start till mål, Snokar äter tills dom "spyr" om det skulle vara så och är riktiga matvrak Huggormar är det lite annorlunda med. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-17 19:07:18 - Eva Brandt, E-postadressen är dold

Hej. Undrar om ormar kan klättra på förtöjningslinor som man förtöjer sin båt med mot land? Hört att Stockholms skärgård är världens ormtätaste.!?

Svar: Hej 1. Ja-om det är lite mer av en tamp du menar så är svaret ja och det har hänt flertalet gånger att ormar kommit ombord den vägen bevisligen även om det var några år sen sist jag sanerade båt . har dom väl börjat balansera så är det ombord som gäller. 2. Nu vet jag inte hur man räknat när man fäller sådana uttalanden så jag kan inte bemöta det på ett bra sätt, Men det finns öar ned emot Canarie öarna och andra platser som nog skulle slå Stockholms skärgård med "hästlängder" per kvadratmeter och det finns tom öar som är avstängda för människor att beträda i värden just pga antalet orm,( kommer inte på vart i skrivande stund ).Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-17 11:05:51 - Käja Haraldsson, E-postadressen är dold

Hur gammal kan en huggorm bli ?

Svar: Hej, Ingen tror jag vet något exakt rekord, Men dom kan bli uppemot 20 år ca-Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-12 23:23:21 - Sedat, E-postadressen är dold

Kan en orm klättra på vanliga ytterhus väggar? Såg en lång mörk orm utanför tomten och är orolig. Kan jag ha fönster öppna eller kan den klättra upp ( 1,5m )? Är orolig för mitt barn:).

Svar: Hej Svaret är att är väggen lite knagglig eller ojämn så klara dom det Men i absolut första hand Snok mindre troligt att en Huggorm skulle göra det, Men givetvis så är det ju inte så att någon kommer att göra det ,men din fråga är om dom skulle kunna, Sannolikheten att den skulle göra det är mindre!? Och det är mitt svar. Med vänlig hälsning Thomas thunmark

2016-07-12 18:06:18 - Beatrice Moberg, E-postadressen är dold

Hej! Jag har sett en svart orm (inga gula fläckar) på min tomt två gånger den senaste veckan. Idag låg den på altanen, två meter från altandörren och min son höll på att kliva på den. Vi har hund och det känns väldigt obehagligt att en orm så nära inpå. Ormen måste bort. Vad handlar det om i pris att få din hjälp?
Vänliga hälsningar Beatrice

Svar: Hej, Ja den bör nog flyttas . Jag har svarat precis under din fråga, Och jag borde självfallet skrivit i svaret att det beror även på avståndet till kunden / dig ,så att det blev någorlunda lättförståeligt. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-11 18:56:25 - Thomas Nörby, E-postadressen är dold

Vad kostar en ormsanering?

Svar: Hej,Thomas- Din fråga är svår att besvara det beror på hur omfattande en sanering är,Det finns nog olika prissättning också , Det finns eller fanns gratishjälp att finna på nätet också så du får kolla upp detta / och jag är nog inte billigast. Många situationer kan många klara själva och om det "bara" rör sig om infångande av Huggorm så håll utkik jag har medverkat i reportage i Tv för gör det självaren nyligen som kan vara värt att se kanske,Det är inte sänt ännu men kommer väl så småningom. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-07-01 07:51:37 - Åsa, E-postadressen är dold

Hej..Tomas, jag har läst på din sida nästan allt och mycket,Både på den gamla sida och här,Vill ge dig beröm för det du gör! Dom andra får VÄlDIGT!!! mycket beröm så det är på sin plats att du får lite uppmuntran för det du gör / Tack !.Åsa

Svar: Haha ok tack ! Ja så mycket beröm och tackande har jag inte fått sammantaget på dom två sidor som jag haft under mina nästan tjugo år tillsammans det brukar avklaras när jag är på plats i sådana fall men uppskattar det du skriver i alla fall Tack själv och ha n bra sommar Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-06-27 20:18:53 - Stefan , E-postadressen är dold

Hej! går det att vara praktiserande hos dig och vilka förkunskaper behövs med mera ? Kan du tänka att ta emot? Jag skriver fråga här till min son som överallt skulle vilja gå prao hos dig.Tack på förhand.Stefan/ Johan

Svar: Hej,, Stefan Tack för frågan ! Svaret är inte helt enkelt att svara rakt ja eller nej på, jag har haft några praktikanter som gått med mig lite grann och jag avstår i fortsättningen den formen av" utbildning ", men kan tänka mig en regelrätt utbildningplan med inriktning på ormsanering , Beträffande förkunskaper så är ett krav körkort!! sedan är det en fördel om man har någon bakgrund i form av byggnadsteknisk natur och beträffande själva arbetet som ormsanerare kräver ju ett intresse för ormar och naturvetenskap men det brukar dom som frågar mig självklart ha. Att sanera ormar skiljer sig rätt mycket ifrån det som tex herpeteolgiska föreningar etc sysslar med men grunden av fältarbeten är ju bra att ha med i start bagaget men jag ser egenteligen ingen direkt annan koppling, Ormsanering kräver kunskap om både djuren och då menar jag inte Wikipedia kunskaper utan irl / yrkeskunskaper. kunskap i saneringstekniker och det finns egenteligen ingen linje man kan söka på eller till och dom tekniker som har tagits fram för att klara saneringarna är ju framtagna här tills något nytt kommer , så som jag ser det så är enda sättet i dag för din son att höra med arbetsförmedlingen om det finns en möjlighet att få en bra grundutbildning här.Det har talats några år nu om att jag eventuellt skall ha en utbildning i ormsanering för skadedjurstekniker på ett större bolag men det ligger lite i luften ännu så svaret bli nej tyvärr men skriv eller be honom att ta kontakt med arbetsförmedlingen är mitt råd .Tack ändå för din fråga och kanske vi hörs vidare? Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-05-31 14:44:38 - Lennart, E-postadressen är dold

hej igen Thomas tack för ditt svar,jag har dock en följdfråga till dig och hasselsnoken kan du säga något om hur det ligger till där och med den arten? Med vänlig hälsning Lennart

Svar: Hej igen Lennart, jag har ingen större koll på Hasselsnokar,Jag skrev på min förra hemsida bland Frågor & Svar redan 2008 att Hassel/Slätsnok ej utgör något problem och det svaret gäller fortfarande så jag har inget bra svar att ge dig. Möjligen om du tittar via Artdatabanken,sökord Coronella austriaca så kan du hitta info avseende det du undrar .Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-05-30 16:13:33 - Lennnart, E-postadressen är dold

Hej.
Du Thomas som har varit i "ormbranchen" länge. Vad säger du har ormar minskat eller ökat,jag tänker huggorm först hur det är med dom? Lennart

Svar: Hej.Lennart jag kan inte säga att jag märker någon egentelig skillnad nu gentemot 20 år sedan men om det är något jag upplever är att Huggorm gått tillbaka något rent generellt sett och Snok är ungefär samma upplever jag men jag ska också säga att det är inte på något sätt en sanning utan mer som jag uppfattar det och andra Herpetologer som har varit med länge kanske uppfattar det annorlunda.Mvh Thomas Thunmark

2016-05-08 02:04:08 - Micke , E-postadressen är dold

Hej Thomas iGen ! jag är hemma nu och droppade berus iden och är nog rätt som du säger jag ska bara säga till dig att du är så super cool som gör det du gör och och ung cancer är bara tummen upp! Du når målet säkert !. Btw vore jäkligt intressant att följa dig en dag på ett jobb tex eller att du vill hänga på oss när du vill och kan någon gång utb . Hörs när du har tid om du har lust.Tack och ha en bra i sommar .hls Micke.s h-

Svar: Hej ,Micke jag har skrivit ett kort mail till dig som jag hoppas du fått och hoppas på en fin sommar för dig också. Tack ..Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-05-03 01:43:02 - Micke, E-postadressen är dold

Thomas jag vill ha din åsikt innan jag köper! Jag är i Finland nu och funderar på att ta en berus med mig hem jag är osäker på lagen men min fråga till dig är. Du har erfarenhet av Berusar hur är dom i terrariet ? Lämplig eller olämplig med mat öms den jag fundera på är viltfångad! Hane.Tackar för ditt råd och synpunkt på förhand. Micke.S

Svar: Hej,Micke jag känner igen din email.Du kan ringa mig vid ytterligare frågor när du kommer hem. Men jag svarar dig här nu ändå. Min bestämda ! åsikt är nej ! Låt det vara, Nr 1 så är dom svåra att få igång att äta och dom tunnar ut ganska snabbt med mera. Det blev ett kort men konsist nej. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-04-05 10:42:13 - Bodil Olsson, E-postadressen är dold

Hej! Vi bor på nertrapoad gård med en gammaldags naturlig gödselhög där vi vet att det kläcks snokar. Igår kväll blev vi riktigt förvånade när vår inne/ ute katt som själv reglerar sin tillvaro sattoch hade jätteroligt med något i skumrasketnärvi tittade på TV. Vi lät henne hålla på en stund, men blev nyfikna när visåg att hon hade extraroligt. Det visade sig vara en snokunge ca 25 cm lång! Intesååå konstigt för hon har säkert tagit den igödselhögen, burit runt den och asat den med sig in för att inte någon av utekatterna skulle ta den. Dock undrar vi, växer de inte från att de kläcks tills nu? Det har ju inte varit någon värme än så att den frivilligt krupit upp. Ungen hade inte varit död länge utan var alldeles mjuk. Den var inte större än när vi ser dem på hösten. Skulle vara roligt att veta, fast vi inte direkt älskar att ha dem , men vi respekterar naturen där vi bor på Österlen och gränsar till Christinehofs skogar.
M vh
Bodil Olsson

Svar: Hej,Bodil Det var en berättelse men jag går direkt på frågan, För det första så har inte lufttemperaturen så avgörande roll utan mer den faktiska temperaturen som ormarna kan absorbera "mickrotemp" och den har varit tillräkelig för ormar att dra sig upp för att sola.Och beträffande ormens längd så låter 2,5 dm normalt för en ifjols Snokunge-Det förhåller sig på det sättet att dom går ofta ned på hösten utan att äta ! Och det får avvakta till nästa vår.Men jag tror att den varit ca 1,5> dm vid födseln så min gissning är ca 5cm har den nog vuxit. Sedan är det svårt att avgöra hur länge en orm varit död bara på det faktumet att den ej varit stel..Mycket kan hända under den tid som gått från födseln tills ni fann den, Snokar är ju kända för att spela döda men det beteendet brukar först vara utvecklat hos äldre Snokar..så det tror jag inte gäller i det här fallet..Sedan är det rätt inställning att respektera dom även om man kanske inte är så förtjusta i ormar..men låt ni gödselstacken vara kvar och se det som en god gärning då ni håller på att "förlora" en del av den orm population som en gång fanns på Österlen.Och skulle det mot förmodan uppstå konflikt så bara hör av er!..Mvh Thomas Thunmark

2016-04-04 13:11:06 - Anonymus, E-postadressen är dold

Hej .Skulle vara tacksam över ett råd och din synpunkt. för 2 sommrar sedan upptäckte jag snokar i nedre delen på väggpanelen och fick kontakt med en sanerings firma so efter kontroll konstaterade att i hörnet på gaveln av huset så fanns det en panel som dom skulle övervintra i därför hade vi dom i väggarna! nu har vi haft snickare som tagit ned den panelen och med resultatet är att den inte är isolerad och leder in emot betongen av gaveln och vinter så blir där minusgrader efter som inget isolering finns. Jag frågar nu dig ! .Är det möjligt att det skulle vara ormar i panelen ändå .2 vi har lagt ned kostnad för att riva ned panelen med mera och för den besiktning som gjordes, anser du att vi har rätt till kompensation ekonomiskt eftersom det var sanerings.firman som förorsakat att vi anlitade snickare för att åtgärd.Tacksam för svar. Anonym

Svar: Hej Anonym. Att ormar skulle kunna använda en gavelpanel som ej är isolerad gentemot betong där har snickaren rätt det klarar dom inte och allt annat verkar bättre , fråga 2 , Jag vet inte om du har fått något muntligt "svävande" uttalande eller om du har det på besiktnings-protokoll . Om det står i ett skriftligt utlåtande att det är styrkt det som då tydligen påstods så tror jag nog att du kan begära en kompensation av dom merkostnader som besiktningen i den delen som utlåtandet pekat på annars tror jag det kan bli svårt men jag hoppas det löser sig för er. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2016-03-02 17:44:12 - KJELL HEDKVIST, E-postadressen är dold

Hejsan..
jag såg en -två ormar vid
komposten förra året, vi
har hål i marken såg jag,
sorkhål...ormarna kryper ner där, kommer upp igen
ORMEN VAR SVART,TJOCK MED
GULDFLEJK PÅ RYGGEN.
VAD ÄR DETTA:!??

Svar: Hej Kjell, Du satte mig på det hala!, Jag skulle behöva lite mer uppgifter om tex längd, om du såg några fläckar i nacken tex, Både Snok och Kopparödla håller till vid komposter och jag misstänker att det är Kopparödla . Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-12-22 12:22:31 - Lena.A, E-postadressen är dold

hEJ! Sitter här i solen nu och med 12 grader plus och undrar om ormar kan synas i det liknar en fin vårdag?

Svar: Hej, Ja som enskild kan man nog råka på någon men den stora "massan" av människor gör det inte. Dom klara nog det här klimatet ca 2-4 säsonger men man kan jämföra det med en metabolisk värmestress, Dom har ingen som helst fördel av en kroppstemp på 10-15 grader under vinterhalvåret. Ormar behöver komma ned i vila för att klara reproduktion dessutom så ligger öv-platserna ofta helt oskyddade nu pga bristande snötäcke som skydd emot temp-växlingar ned emot minusgrader.Det finns fler anledningar till varför detta väder inte är bra för ormar och man får nog betrakta detta klimatet som" tufft " och en prövning om det fortsätter under flera säsonger för våra Svenska ormar. Med vänlig hälsning Thomas Thunmarkshuggormssanering.

2015-12-11 03:32:27 - E-postadressen är dold, Martin

Hej,! Vi hyr ett landställe i Stockholm skärgård och kom dit i natt efter att vi varit på utomlands semester. Vi har inte varit här sedan slutet av augusti så det har stått öde några månader nu och vi skall fira julen här har vi tänk oss,nu ikväll så dammsög min fru bakom spisen och i köket som har har några otäta sprickor ut emot paneler när vi tömmer dammpåsen hittar vi ormskinn som är i4 delar och ganska torrt som fnöske. Vad gör vi? Ska vi räkna med att inte kunna fira jul här nu och jag har fått kontakt med jouren på försäkringen som hänvisar mig till polis eller till dig!
Jag ringde polisen och dom fortsatte att visa mig till dig för konsultation dom åker inte. Hur ska vi göra tycker du,jag skriver pga att jag ringde dig akut nu utan svar och åker i morgon utomlands i 1 vecka och kommer att ha svårt att ringa dig. Men om du har vänlighet att svara mig här så kan jag läsa på sid ditt förslag och eventuellt svar.tack på förhand Mvh Martin

Svar: Hej. Martin. Mitt svar är att ni ska inte ta ut något I förskott jag tror det kommer att lösa sig.Men jag tycker absolut att man bör kolla detta men det är svårt att säga med säkerhet hur mycket sprickorna har med detta att göra det kan ha det men behöver inte vara så.Jag personligen kan inte utföra någon besiktning åt er denna eller nästa vecka men om du skriver hela din email adress igen via email funktonen så ska jag vidarebefordrar ditt telefonnummer till en ormsanerare som heter Monika och jag tycker nog att hon vid mån av hennes tid etc bör göra en första bedömning iallafall och skulle det uppstå problem så tar hon nog kontakt med mig det är mitt förslag till åtgärd i akutläget och jag föreslår också att ni sparar skinnet för artbestämning och om ni avser att använda försäkringen bör ni ta kontakt igen. Jag tror det löser ? Mvh Thomas Thunmarkshuggormssanering

2015-09-20 12:36:08 - Lasse.W, E-postadressen är dold

Hej. Jag frågar om silverfärgade huggormar är alltid hanar , Jag frågar eftersom vi har en silvergrå som har legat på vår badklippa sedan en tid tillbaka och är rädd/orolig för att det kan finnas ungar där nu . Vad tror du och vad kan vi göra?
HLS Lasse.W .

Svar: Hej. Ja silverfärgade Huggormar är nästan alltid hanar men att brun eller nötbrun färg hos Huggorm alltid är Huggormshonor stämmer inte så väl in på vekeligheten,Jag har visat det i bildform.Grå Huggormshanar är ofta åt det bruna hållet tex innan ömsning. Men den som ni har är en hane. Avseende eventuella Huggormsungar kan ni inte göra så mycket nu utan om det skulle vara så att det utgör ett problem så är vårkanten en bra årstid för inventering av tex badplatser. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-09-20 10:23:35 - Anna , E-postadressen är dold

Hej .tänkte fråga om det är vanligt att ormar kommer och solar på trädäck .såg två i agusti på uteplatsen och grannen har även haft besök fast två hus bort .vi har grodor på tomten så det är nog det som drar ,gissar jag på .tror du att de bor i närheten eller bara var på besök .har svårt att släppa detta eftersom vi har små barn .men det är ett område vid skogen fast väldigt tättbefolkat .och husen ligger brevid varann .har även tagit kort på nåt som kanske kan vara orm spillning men jag har ingen aning .tack på förhand /Anna

Svar: Hej,Anna Jag svarar i punktform. 1. Ja det är vanligt! Och Snok är den procentuellet sett den vanligast ormen när det gäller trappor, altaner osv.,Men Huggorm förekommer också. 2.Avseende dina grannar så kan det vara samma ormar ,jag brukar kallar att dom har grannsamverkan, ett skäl är att dom följer sollinjen eller jagar. Jag tycker din beskrivning stämmer ganska väl in på Snokar. 3. Jag misstänker att dom har sina vinterbosäder i närheten kanske främst i skogskanten ? 4. Jag ska inte skrämma upp dig nu ,men när det gäller snok så bör man iaf ha paneler i åtanke och skulle du misstänka det så kan du höra av dig hit,men det gäller allmänt och inte hos dig enskilt.Försök att fota med mobilen nästa gång och mmsa så kan jag ta en titt. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-09-09 13:58:00 - Martin, E-postadressen är dold

Hej
det är två skinn som jag upptäckte på vinden ett är ungefär 90 cm långt och det andra är ca 15 cm det är det jag kan beskriva. Vad är det för skinn tror du och vad är ditt förslag vad vi ska göra ,Kan jag maila bilder på dom till dig så du kanske kan se vad det kan vara för ormar? Tack på förhand Martin

Svar: Hej, Ena är Snok det andra vet jag tyvärr inte utan att se det.Du kan skicka via mms så möjligen kan jag se det? Jag tycker du börjar med att skicka bilderna så utgår vi därifrån,Du ska veta också att Ormskinn kan hålla sig intakta mkt länge säkert 20 år eller mer så det kanske inte är nya , men vore bra om du känner lite på konsistensen också och beskriver den i mms,Mvh Thomas Thunmark

2015-09-02 11:23:24 - Ronny B NIlsson, E-postadressen är dold

Hur stora är huggormarna när de föds. Jag såg häromdagen en huggormshona 12-15 cm och som en smal blyertspenna. Är det års barn / äspingar, eller är de födda hösten 2014?

Svar: Hej Det är ungar som är födda i år kanske redan i slutet av juli med tanke på tjockleken .Dom brukar normalt ha en storlek av ca ´1,5 dm när dom "kläms ur" Huggormsmamman. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-08-30 11:50:21 - Peter, E-postadressen är dold

Hej Tomas
Hur länge är ormarna vakna och så undrar jag går både huggorm och snok i dvala samtidigt, hur påverkar vädret ? Hälsn Peter

Svar: Hej. Jag tror att det blir som vanligt i början av Oktober ,man kan säga att vädret spelar mindre roll dom har en "inbyggd klocka" för när det är dags och det brukar vara lite av en släcka lampan effekt, min erfarenhet är också att det är INTE så stora skillnader över landet som man kan tro.Men efter Oktober kan man säga att det är vid sina övervintringsplatser dom hållertill och dit är dom "dom på väg" nu,även om man sporadiskt kan stöta på dom ändå under året. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-08-21 08:30:35 - Vivianne, E-postadressen är dold

Storlek på huggormens huvud som fullvuxen. Hur många tänder har den? Ser ut som fyra på en del bilder, men de bilder som finns på bett visar bara två prickar.

Blev själv biten av något på fotleden förra sommaren och har fortfarande ärr samt är delvis svullen. Det tog månader att läka och jag såg det inte hända, men tycker avståndet mellan prickarna är lite för stort för att vara ormbett.

Svar: Hos en vuxen är huvudet hos Huggorm ca 2 cm på bredaste punkt. Injektions tänder har Huggorm allt i från 1 till 4 eller flera beroende på att dom "ömsar" byter tänder vart efter och det är ständigt nya reservtänder bakom som väntar på att träda fram ,ibland sitter dom på rad..Avståndet mellan huggtänder hos Vuxen normalstor Huggorm är ca 7 mm till 1 cm. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-08-10 13:41:45 - Anita .E, E-postadressen är dold

Hej!!
Jag var med min familj nu i Juli på semester på Malta och vid en stenmur som var ungefär en meter så ligger en orm som ser exakt ut som en Mjölksnok som jag vet mycket väl hur dom ser ut! I en tunn skreva ca 1,5 meter lång.Svart med vita runda band teckning . Vi har försökt att fråga men ingen känner till vad det kan vara för orm,Finns det mjölksnokar på Malta eller vad kan det vara för annan sort tror du ?. Hälsn Anita.E

Svar: Hej...Nej jag tror att det rör sig om Kattsnok ( Telescopus fallax ,Något sådan på latin) Det är en vanlig orm som ingår i snokfamiljen ,Giftorm men anses vara ofarlig för människan . Vertikala pupiller därav "Kattsnok" antar jag ! Och Mjölksnok förekommer inte vilt på malta vad jag vet. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-07-31 13:57:09 - Sissi Eliasson, E-postadressen är dold

Hej har problem med huggorm på och brevid tomtgräns har försökt skrämma iväg dem men har nu observerat dem i en vecka och de är kvar,har hundar och risken för ormbett är överhängande vill ej döda dem De bör flyttas men ej av mig är för feg för att fånga dem mvh Sissi E

Svar: Hej! Tack för info "L" Om du har någon fråga runt det hela så är du välkommen att ställa den vid annat tillfälle. Med vänlig hälsning Thomas thunmark

2015-07-30 10:13:33 - Ronny B Nilsson, E-postadressen är dold

Du får ta bort bildfrågorna ifall du vill.

Hej Thomas
Jag blev ormbiten 2011 och var säker på att jag skulle dö, ambulans 160 o motgift o sjukskriven typ 45 dagar. Efter det så har jag blivit lite orm-nörd. Jag tar bilder med mobilen när jag är ute och går och har även i år börjat filma ormarna med kameran. I år är jag uppe i drygt 20 st några av dessa har varit döda. (Ifjol såg jag 28 st totalt) I år en hasselsnok, ligger still o spelar död, snokarna är några stycken i år och de är för snabba så de hinner försvinna innan jag får fram mobilen. Huggormarna är desto flera och då hinner man oftast fota dem. Jag bifogar tre bilder på döda ormar, bilden från 8 juli -13 så la jag en penna med snöre bredvid den döda ormen annars hade jag inte kunnat ta pennan. Numera är jag mera modig men har stor respekt för dem. Jag bifogar tre bilder på döda ormar. Min undran är vilka ormar det är, den med två tror jag är huggormar och den ensamma tror jag snok och den med pennan vet jag inte. Kunskap har du och ifall Du också har tid att svara så vore det kul. Jag har en annan fråga också. Igelkottar, hasselsnok och vråkar äter ju huggorm. Och eftersom huggomen är giftig, hur fixar den som äter huggormen detta, igelkotten borde ju dö när den får i sig giftet, eller hur selekterar de bort giftet?
(Bilderna på de döda ormarna lär tränings cyklister ha kört på, den med pennan bil)

Svar: Hej Jag skall börja svara i fel ände men bilderna du skickade visade ,Snok & Kopparödla men ingen Huggorm. Avseende Huggormsbettet så utan behandling så kan dina då farhågor vara berättigade. Och du har väll vänt ett dramatiskt tillbud till ett intresse kombinerat med ett foto intresse till något för dig passande hobby som kanske kan utvecklas till något mer ,det är jag säker på och du kommer så så småningom att bredda din kunskap.( Om jag kan hjälpa dig i någon fråga så är du välkommen)! Så till Hasselsnoken som du säger spelar död, Jag ställer mig tveksam till detta Hasselsnok är inte känd för att ha detta beteende utan jag tror att det rör sig om vanlig snok. Så till frågorna om Predatorer till Huggorm ,Ja det är sant att Hasselsnok tar en och annan huggorm och jag har sett det endast vid ett tillfälle och svaret du får är att Hasselsnoken tar Huggormen med huvudet först och är en "kramande" orm delvis och ett fenomen som är lite typiskt huggorm är att dom försvarar sig inte emot andra ormar utan bara gör lite rörelse motstånd men att hugga i det läget gör dom inte.Det är samma förhållande i ett senario om släpper in en Mus eller Råtta till en orm ( Vilket jag personligen inte gör) i ett terrarium och ormen inte tar den ganska snabbt så är det en tvärt om affär ofta dvs Råttan eller Musen börjar "tugga" på ormen och dödar den och ormen försvarar sig ofta inte alls utan låter det pågå . Sedan vad gäller igelkottar så vill jag påstå att det är överdrivet i Sverige att igk tar Huggorm ,Visst händer det men sällan då Igelk är natt och skymnings aktiv och Huggorm oftast dag aktiv. I dom fall det sker så biter dom helt enkelt av nacken eller ryggraden och det skall mkt till för att anse igelkott som predator för huggorm i större utsträckning. Dom fåglar som jag räknar in som predatorer av någon kaliber är framförallt Skatfåglar och Kråkor dom jobbar i flock och tröttar ut för att sedan börja hacka sönder och döda ormen . Och slutligen svar på frågan om Huggormsgifter metabolisering i kroppen ..Jag kan säga så här mkt kortfattat då det kräver ett längre svar ,Vi människor liksom många andra djur klarar att få i oss ormgifter oralt utan att det händer något men inte direkt via blod eller lymfsystemet. och det har med molekylstorlek bla att göra och upptag via slemhinnor . Ormgifter " Venom" är mycket komplexa och kräver ett eget kapitel ..Tack för dina frågor och hoppas du fått lite svar iaf.Och lycka till med fotograferandet! Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-07-14 14:30:07 - Mats, E-postadressen är dold

Hej.
Vid den sjö vi badade i dag så låg det en orm under en bräda som jag skulle flytta! som har när jag tittar på googel samma mönster som huggorm och ser mycket mer ut hasselsnok väldigt tydligt men med gula fläckar tydliga i nacken och ungefär 80-90 cm lång . Är det snok i alla fall undrar jag eller kan det vara någon annan?
Hälsning Mats

Svar: Hej! Det är Snok...Dom kan ha en ganska framträdande teckning som påminner om Hasselsnok i bland men även Huggorm..Är det som du beskriver så är det alltså Snok !. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-07-10 23:28:08 - Erika, E-postadressen är dold

Hej
Jag har skrivit och försökt att skriva till dig via Email så jag ställer mina frågor här nu. Jag har mitt ena barnbarn hos mig en kille på 9 år under en tid i augusti du ska veta att han har lusläst din hemsida flera gånger nu och väntar på en uppdatering om huggorm!Nu till mina frågor igen ,finns det någon bok du kan rekommendera som handlar om Svenska ormar och som skulle kunna vara lagom att börja läsa? Och min andra fråga är ,jag joggar tidiga mornar på vårat sommarställe i skärgården och jag vet att vi har ormar i vår omgivning både huggorm och snokar. Jag tycker att det känns otryggt att jogga och tittar därför ned i marken när jag joggar för att inte trampa på någon orm och bli huggen i benen,finns det benskydd som är anpassade mot ormbett och som är bekväma och lätta som du vet så tar jag gärna emot råd.Mvh Erika

Svar: Hej, Bra att du skrev om frågorna här då och du är välkommen.! När det gäller uppdateringen av Huggorm så får jag be om ursäkt till killen och jag skall försöka göra det såsmånningom problemet är att jag vet inte var jag skall börja och slut utan att det blir just en bok om Svenska ormar men jag skall göra ett nytt försök senare. Vad beträffar böcker om "Svenska" ormar så finns det egenteligen bara en som håller riktigt hög kvalitet vad jag vet även om den är skriven för över 50år sedan! Och det är en vän till min avlidne morfar som har författat den Som heter Otto Syren och titeln är Ormar i fantasi och verklighet,Kan varmt rekommendera den till alla som har ormar som hobby eller som yrke.Sedan finns det en bok som är kanske är "tungläst" som heter Nordens grod och kräldjur. På din andra fråga ,Verkar jobbigt att jogga med blicken nedåt..Jag har fått den här frågan förut och det finns men jag tror att det är inget man joggar i utan mer för promenader iså fall.Så tyvärr så kan jag inte hjälpa dig på den punkten. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-07-02 09:59:54 - krister, E-postadressen är dold

Hej Bara en fråga hur lång tid tog Vinmbäret att sanera?
Krister SHF

Svar: Hej, Vinbäret tog om jag kommer ihåg rätt ca 2månader. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-06-29 02:08:47 - Erika Ödmark , E-postadressen är dold

Hej! Såg denna lilla huggorms unge igår på en skogsvägen. Endast max 15 cm lång och brun. Min undran är, är det 9 vanligt med bruna huggormar? Jag har aldrig sett någon brun förut. Är det ovanligt med ungar nu, föds dom inte senare mot hösten?
Mvh Erika Ödmark. (kan ej skicka bilden som jag tog...)

Svar: Hej Erika 1 Dom brukar variera i färg ifrån mörkgrå till brun,så lågt är allt ok, längden brukar kanske på Huggormsungarna som föddes på höst/sensommaren förra året var kanske 25 -30 cm nu men födan spelar in och andra faktorer, Och ibland fast får nog ses som mindre vanligt men det förekommer så föds dom först på våren men där tar Huggormsmamman en ganska stor risk att inte klara sig? Det är nog inte helt klarlagt hur det förhåller sig med den saken! Men möjligheten finns. Om du vill så messar du bilden till mig på 0729355122.så kan jag se? Ofta så är det Kopparödla,vi får se om det är så den här gången också? Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-06-24 00:35:54 - Monika, E-postadressen är dold

Hej!!
Jag undrar om vi som är grannar till den lägenheten du sanerar nu i Uppsala får varning eller någon information om vad som händer eller om hur saneringen förlöper ? Monika

Svar: Hej.. Jag trodde jag hade flesta träffat dom boende, Men som min bedömning är nu så är det endast den enskilda lägenheten som berörs och skulle det kommma fram något ytterligare som kan påverka övriga tex grannar så självklart så kommer det att meddelas på något sätt! I övrigt så är det styrelsen som får utlåtanden och fortlöpande info om sanering etc..Hoppas du är nöjd med svaret så länge. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-06-22 19:58:26 - Mikaela , E-postadressen är dold

Hej
Vi har ormbon under våran bro på gården där ja står med min häst. Det har varit huggormar o nu är de snokar också. Jag och andra i stallet tycker de är otroligt jobbigt att gå över bron. Då många har fobi för ormar. Vad ska vi göra? Är det något som du skulle kunna ta bort?

Svar: Hej Jag förstår mkt väl att det är jobbigt , Min erfarenhet är när det gäller hästar så har jag sanerat stall och hästgårdar på orm ,Jag vet inte hur din/era hästar är men jag har sett hästar skena inne i boxar pga dom vill fly från ormar så jag har en stor respekt för kombon häst och orm.Och rör det sig dessutom om en bro så är det nog önskvärt att få bort dom av flera anledningar. Och jag hjälper till . Med vänlig hälsning Thomas Thunmarkhuggomssanering

2015-06-17 22:41:37 - Erik, E-postadressen är dold

Hej! Tack för informativ sida. Mina föräldrar har en sommarstuga i Norrland, ö-vikstrakten. Där har vi sett huggorm av och till sen 1977. Ibland ingen, ibland någon per år. Förra året hade vi haft inbrott och dörren stod öppen när vi kom. På natten gick min far ut för att kissa och när han öppnade dörren kom en huggis med honom ut genom dörren från hallen!!! Nu är vi rädda att det finns huggorm i huset (som även har en del möss) vad tror du? Eller kan det varit en engångsföreteelse pga den öppna dörren?

Svar: Hej själv,!! Vill först säga tack för din feedback om sidan,Jag skall vid tid skriva om mina erfarenheter av Huggormarvad det lider!.Jag har skrivit ganska mkt om Huggorm på min förra sida i frågor & svar bland- annat du kan läsa också. Nu till din fråga, Jag svarar så här att kanske 70% av alla hus ca har möss någon gång eller ofta men endast en mkt fåtal av dom husen har Huggorm inne i huset sedan kan det mkt väl vara tvärt om inga möss etc men likväl drabbat av orm ibland av en engångs företelse ibland ofta,I erat fall så får jag den magkänslan att det iofs är ett ganska otätt hus osv men i det här fallet så tycker jag ni kan släppa den tanken just nu och skulle det fortsätta så är du välkommen att höra av dig på nytt, Med vänlig hälsning Thomas Thunmark.

2015-06-08 17:41:02 - Elin, E-postadressen är dold

Hej... Vi vet inte vem vi ska kontakta riktigt men har idag hittat tre snokar ca.10cm långa i vårt hus... En i källaren och två på första våningen.... Varför är de inomhus??? Å hur har de kommit in...???? Usch vad vi tycker att detta är obehagligt.... Har du erfarenhet av detta???

Mvh
Elin Wiberg

Svar: Hej, Elin.. Hur dom har kommit och varför är svårt att svara på utan att ha sett huset,Och ja jag har ganska stor erfarenhet av sanering av Snokar/ormar inomhus.Du kan googla på sökord rörande ormar / snokar i väggar eller inomhus tex. eller höra av dig hit så kanske det finns någon lösning? Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-04-27 18:28:28 - Peter , E-postadressen är dold

Hej
vi har köpt vårat torp i Roslagen nu i December, kommer ut nu i helgen och det vi upptäcker först är 5 huggormar med siksak på ryggen! Ringla efter ena husgaveln. Frågan är vem r ansvarig att inte upplyst om att det är ormbo på tomten och är det ett dolt fel ? Tacksam för ett svar och tips ! Peter

Svar: Hej! Jag har varit med om det här flera ggr, Ibland har det varit Mäklaren som velat bringa klarhet. Jag brukar svara så här ,om säljaren garanterat! att tomten är ormfri ( Vilket är orimligt) så kanske!! det kan vara ett "dolt fel" men då måste nog kravet för köpet vara att tomten skall vara "ormsäker" före köpet. Jag har gjort efterbesiktningar och inte i något fall har det renderat i någon Krav! på kompesentation däremot har det ibland blivit en goodwill lösning i några fall. Skall man vara på någorlunda säkra sidan så bör det göras en besiktning avsende ormar före köpet! Och det faller inte in normalt sett i vanlig övelåtesbesiking vid husköp. Där har du mitt svar och erfarenhet. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-04-18 21:51:19 - Mona, E-postadressen är dold

Jag tycker det här är förvirrande ! Det finns nu två bolag inom ormsanering med samma kunder hur är det möjligt? Vilka är vilka ? Har ni samarbete? Samma ägare? Förklara gärna för mig tack.

Svar: Hej Mona . Dom kunder som är angivna på den här sidan har jag personligen handlagt. Thunmarks huggormssanering har när det gäller Huggormar på tomtmark ibland vid behov hjälp av Monika som gått på naturlinjen och något övrigt sammarbete med något annat ormsanerings företag har jag inte i dagsläget. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-03-29 10:14:19 - stina, E-postadressen är dold

Nu är det ju varmt och kallt om var annat, hur känner ormarna av det? går de i"vinterläge" igen?
Med vänlig hälsning Stina

Svar: Hej, Stina Svaret är ja eller motsvarande,Huggormar & Snokar klarar sig så länge det är plusgrader men någon aktivitet vid temperatur diffar som det har varit nu ner emot minus 7 grader på nätterna är inte dom bästa ,risken finns att smältvatten kommer in i deras övervintringsplatser och fryser och då är det nog kört när inget snötäcke skyddar.En annan fara för dom är att dom som har ätit ännu? Ej kan smälta maten. Man talar om kritisk och dödlig gräns, den kritiska gränsen nedåt går vid ca 1plus grad och dödliga vid -0 Men å andra sidan så är det här inget ovanligt och att det skulle påverka ormbeståndet nämnvärt tror jag knappast! utan allt blir nog som vanligt när det gäller huggormar och snokar trots allt i sommar med. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-03-26 15:57:29 - Janne, E-postadressen är dold

Hej,Hur stora blir Huggormar och Snokar i vårat område?. Vi bori Stockholm skärgård.
Janne

Svar: Hej.. I Stockholms län har jag mätt upp huggorm till 82cm längd och snok ca 130cm. Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

2015-03-07 16:32:28 - Peter, E-postadressen är dold

Hej Tomas,
Jag är lite nyfiken och intresserad av svaret av bettet av Natrix Natrix på din "förra" hemsida,Om du vet vad jag menar då? Kan du berätta om det fallet och vad du fick fram där och om du har någon egen erfarenher av snokbett? Med vänlig hälsning Peter

Svar: Hej !Peter Ja det stämmer jag har hittat ett fall som beskrivs som påverkan efter bett av Natrix natrix " Vanlig Snok" Det var efter mycket letande jag fann det i en Britisk gammal litteratur där man beskrev ett fall av en flicka med symtom som svimmning illamående etc. Texten är kortfattad ! Och jag har försökt återfinna den och sökt för att finna mer belägg i den texten men har inte lyckats! Min egen erfarenhet av Snokbett är begränsad pga att jag har jag hanterat tusentals Snokar och praktiskt taget aldrig blivit biten och i dom få ggr jag blivit det har jag bara noterat en aning förlängd blödningstid men jag vill egenteligen inte tala om bett då det ger mera av rispor i huden.Jag har heller aldrig hört någon kund som blivit biten ! Min inställning är fortfarande att Snoken är ofarlig för människan. Thomas Thunmark