2017-08-10 23:46:27
- Lola, E-postadressen är dold
Hej!
Jag har bekymmer för min nya granne, eller om det blir min sambo???
Hoppas du kan/vill hjälpa mig med lite fakta.
Det handlar om en liten huggorm. 20 cm +/- 5, 12.5 mm diam. +/- 1.0. Tämligen färsk?
Har aldrig sett en orm på tomten, eller i närheten ens, på de 25 år jag bott i huset!
Trodde jag hade lite allmän ormkoll, men började leta mer goda råd på nätet och fann att det var mycket som var överraskande för mig.
Kanske håller jag på att orminreda tomten helt enkelt! Måste nog tänka om på en del ställen.
Men, en del frågor som jag inte kan hitta svar på rör utvecklingen av de nykläckta ormarna.
Hur beter de sig i första stadiet i frihet?
Skingras de för vinden, eller håller kullen ihop till att börja med?
Hur långt kan en liten dubbeldecimeter sticka iväg på egen hand? Utan mat i magen?
Eller är de färdiga för middagsjakt från noll?
Det känns spontant, som om denna stackare har råkat falla ner från himmelen, tappad av en fågel kanske, alldeles vid min solvarma kullerstenssamling invid min gamla cementtrappa i söderläge.
Till råga på allt, har jag i sommar ställt en bamsestor svart plastbalja till potatisodling på kullerstenarna, för att få lite sommarvärme i odlingen. Turligt för ormlingen förstås, vi hade 25 mm spöregn förra dygnet, så det var nog mer snokmiljö i stenröset. I eftermiddagssolen idag, låg den ringlad runt en trevlig sten, men såg både frusen och utsvulten ut.
Jag såg den första gången för en dryg vecka sedan och har sett den en gång till före ösregnsdygnet.
Idag hade jag en massa spring för mig, gångvägen är bara en dryg meter bort, men den låg bara kvar och reagerade inte särskilt.
Håller den på att tyna bort tro? Vad göra???
Tacksam för något tips och/eller huggorm-lingsfakta.
Vänliga hälsningar
Lola
PS. Min lilla, ettåriga dotterson var på besök tidigare i somras och bara två veckor innan jag såg ormen första gången, gick han ju och plockade sina favoritstenar vid trappen, så jag vill ju egentligen inte han någon sambo orm om jag kan slippa. Det tycks mig som om det handlar om att stämma i bäcken, men det verkar inte som om konditionsläget talar för att det skulle gå bra att flytta ut en sådan ynklig svansstump ut i vilda skogen. Åter igen – vad göra???
Svar:
Hej! Det var ett långt brev men jag ska försöka sammanfatta svaren !
1. Huggormsungar är dess motsvarighet till vuxna i många stycken..
2.Dom kläms ut av mamman gärna intill någon hålighet tex stubbe eller under en sten osv, ofta ser man mamman liggandes någon vecka ca ganska stationärt innan hon skall klämma ut ungarna under slutet av "kuvöstiden" så äter honan ingenting som regel utan väntar på att klämma ut ungarna som kallas Juveniler, Juvenil är stadiet före subadult vilket betyder stadiet före könsmognad och det är så att Huggormar är egenteligen reproduduktions-duglia vid födseln men har inte den fysiska förmågan att para sig. Det som styr när mamman "klämmer" ut ungarna är lite beroende på när deras rörelser och storlek i mamman börjar bli en börda ( Honan kan i mycket sällsynta fall föda på vårkanten men riskerar då att dö )
2. Ungarna ömsar skinn precis som vuxna och dom ömsar som regel några dagar till någon vecka efter födseln ,under den perioden flyttar dom sig inte några längre sträckor ifrån sin födelseplats men dom är helt självgående och inte beroende av varken varandra eller mamman.Och har sina giftdepåer klara för att jaga om så behövs? Det är inte alltid dom äter innan dom går ner för vintern utan dom som föds väldigt sent / September / oktober går ner nästan direkt och klarar sig tills nästa vår utan mat, Födan består av ungefär samma som hos vuxna individer fast i mindre portioner.
3. Tror inte alls att den håller på att tyna bort eller något annat fenomen ,jag tror heller inte heller att det är den enda ungen i närheten ett snitt av födslar kan nog vara 11 ungar om jag slår ut antalet över tid jag sett även om det varierar. Men räkna kallt med att det finns syskon i närheten är mitt stalltips!
4. Det föds ett överskott på ormungar , man kan nog räkna med att ca 30% når reproduktions duglig ålder och den perioden dröjer till ca 3-4 år,
5. Vad göra ? ja du det där är inget enkelt fråga att ge svar på! Jag tycker inte att du gör något fel om du placerar om den och du har gjort vad du kan, men du bör också se det som ett observandum! Ifortsättningen ,det är faktiskt så enligt min erfarenhet att har det väl börjat på det här sättet så finns det en tendens att bli ett av och till problem över-tid. Det skall också nämnas att Huggormsungar inte kan anses som giftigare än vuxna men är ofta betydligt snabbare till bett och när dom väl har snedtänt så är dom uthålliga att försvara sig!
Jag vet att många gånger så " kapitulerar " tomtägare "inför faktum om huggorm på sin tomt och försöker "romantisera " det hela ( svårt att förklara ) . Men min inställning är Huggorm och barn är fortfarande ingen bra combo.Så flytta du med gott samvete! Om det tillstöter problem återkomm,Och lycka till.
Med vänlig hälsning Thomas Thunmark